Kiralarda yüzde 25 belirsizliği sürüyor! Fahiş kira bedelleri bu şekilde önlenebilir!
Kirada 1 Temmuz’dan sonra yüzde 25 zam sınırının sürüp sürmeyeceği merak konusu. ATEM Başkanı Hakan Akçam, konuyu değerlendirdi ve fahiş kira bedellerinin önlenmesi için yapılabilecekleri sıraladı.
Konut kiralarına yüzde 25 artış sınırı uygulaması yaklaşık 2 senedir yürürlükte. Söz konusu uygulama 1 Temmuz'da sona eriyor ancak devam edip etmeyeceği muğlaklığını koruyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı, 1 Temmuz'dan sonra kira artış oranının nasıl uygulanacağını merak ediyor.
Uzmanlar ise özellikle tayin dönemi olarak bilinen yaz aylarının yaklaşmasıyla, gerekli önlemler alınmazsa kiraların yükselebileceğinin altını çiziyor.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, son birkaç senedir gündemden düşmeyen yüksek kiralar ve sürekli artan konut fiyatları ile ilgili yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.
Yerel yönetimlerin fiyat belirlemede etkin olması gerektiğine dikkat çeken Hakan Akçam, çimento ve beton başta olacak şekilde inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatların kontrol altına alınması gerektiğini de söyledi.
Akçam, konut kiralarında halihazırdaki uygulamanın kaldırılması gerektiğini vurguladı.
ATEM Başkanı Hakan Akçam, "İkinci el evlere uygun kredilerle insanların ulaşabilmesinin sağlanması oldukça önemli. İnsanların sınırsız ev sahibi olmalarının önüne geçilmesi amacıyla ikinci konutu olmasına karşın üçüncü konutu almak isteyenlere ciddi bir vergi kriteri getirilmeli" açıklamasında bulundu.
Akçam, bu şekilde yatırımcıların konuttan uzak tutularak, yalnızca barınma ihtiyacı olanların iş yeri, arsa ya da tarla talebinin karşılanabilceğinin altını çizdi.
Akçam, "Kentlerin etrafındaki banliyölere insanlarımız özendirilmeli, bunun için de merkeze ulaşımın sorun olmaktan çıkarılması uzun vadede çözüm getirecektir" dedi ve Lokasyona göre, yerel yönetimlerin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve STK’larla ortak bir Fiyat Belirleme Komisyonu kurarak, her bir konutun taşınmaz kimliği ile takip edilecek şekilde rayiç fiyat oluşturulmasının da fahiş kiralara çözüm olabileceğini aktardı.
TCMB tarafından Şubat ayında yayımlanan Enflasyon Raporu'nda konut fiyatları ve kiraların düşürülmesine ilişkin öneriler yer almıştı. Önerilerin yanı sıra kirada uygulanan düzenlemeler ile ilgili yorumlara da yer verildi.
Bu çerçevede, söz konusu metinde 'Halihazırdaki çalışmalar, kiraların düzenlenmesine ilişkin uygulamaların uzun vadede konut inşasını, konutların bakımını ve gayrimenkul yatırımlarını negatif etkilediğini göstermektedir' ifadelerine yer verildi.
Bu açıklamalar sonrasında, kira düzenlemesinin devam etmeyeceği yönünde sinyallerin verildiği gündeme geldi.
'700 bin liraya ev mi araba mı' diyenlere İslam Memiş'ten en net yanıt geldi!