17 / 06 / 2024

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkarsa vergi de yoksulluk da artacak!

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkarsa vergi de yoksulluk da artacak!

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, konut kira artışlarında yüzde 25 sınırını kaldırmaya hazırlanan hükümetin vergi artırmanın yolunu aradığını belirtti ve kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkarsa yoksulluğun artacağını söyledi. İşte detaylar...



Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut kiralarında iki senedir devam eden yüzde 25’lik artış sınırının sürmesi için bir neden görmediğini ve devam etmesi için bir çalışma yapılmadığını dile getirdi. 

Bakan Işıkhan'ın bu açıklamasının ardından hem ev sahipleri hem kiracılar, 1 Temmuz'dan sonra kira bedellerinin nasıl belirleneceğini merak etmeye başladı. Ancak bu konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. 1 Temmuz sonrası kiraların yeniden TÜFE'ye göre belirlenmesi bekleniyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, konut kira artışlarında yüzde 25 sınırını kaldırmaya hazırlanan  hükümetin  vergiyi artırma peşinde olduğuna dikkat çekti. 

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkarsa vergi de yoksulluk da artacak!

Alay Hamzaçebi, konut kira gelirlerindeki istisna tutarını işaret etti ve yüzde 25 sınırının kaldırılması ile beraber vergi gelirinde artış olacağının altını çizdi. 

Hamzaçebi, Bakan Mehmet Şimşek’in şimdi de 2 yıldır uygulanan ve 1 Temmuz 2024’te sona erecek olan meskenlerde kira artış sınırının yüzde 25 olarak devam etmesine gerek olmadığını açıklaması ile ilgili de konuştu. 

Hamzaçebi, söz konusu açıklamasında "Lojmanların kirasının yükseltilmesi ve konutlarda kira artış sınırının kaldırılması emekçiye iki yönlü darbe vurmuş olacak. Bakan, konut kira gelirlerinden alınan vergiyi yükseltmenin peşinde. Bilindiği üzere konut kira gelirlerine uygulanan istisna tutarı her sene yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim'inde bir önceki yılın aynı dönemine göre üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır" dedi ve bu oranın Maliye Bakanlığı’nca Resmi Gazete'de ilan edildiğini söyledi. 

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkarsa vergi de yoksulluk da artacak!

VERGİ GELİRİ DE YOKSULLUK DA ARTACAK

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranının yüzde 58.46 şeklinde belirlendiğini aktardı. 

2025 yılı için yeniden değerleme oranının ise, kira artış oranı olan yüzde 25’in çok üzerinde olmasının beklendiğini vurgulayan Alay Hamzaçebi, "Bu nedenle yüzde 25 artışın serbest bırakılması bir yandan vergi gelirini artıracak diğer taraftan asgari ücretlinin, emeklinin, memurun gelirini hissedilen enflasyon oranında artırmadıkça bu kesim daha da yoksullaşmış olacak" diye konuştu. 

Hükümetin lojman, kreş, misafirhane, sosyal tesis yapması gereken yerde hepsini elden çıkarmayı hedeflediğini aktaran Hamzaçebi, "Kaş yaparken göz çıkartmış olacaklar"dedi. 

Ayrıca, Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Büro-İş Sendikası olarak tasarruf genelgesinin memurların haklarını budayan maddelerinin iptali için dava açacaklarına da dikkat çekti ve kazanılmış haklar dokundurtmayacaklarını belirtti. 

BES’te kaybettiren nedenler!

28 Mayıs BİM Kataloğu 2024: Bu hafta BİM'de Naturalove Mantar Led Abajur 299 TL, Naturalove Metal Gold Ayna 175 TL!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni dönem başlıyor!


Geri Dön