28 / 09 / 2024

Kiralardaki artış amortisman sürelerini değişirdi! İstanbul'da amortisman süresi 15 yıl ve altında!

Kiralardaki artış amortisman sürelerini değişirdi! İstanbul'da amortisman süresi 15 yıl ve altında!

Kira bedellerindeki artış İstanbul'un bir çok semtinde amortisman süresini değiştirdi. İstanbul'da amortisman süresi, artışlar sonrasında 15 yıl ve altına indi. İşte amortisman süresi 15 yıl ve altına düşen o semtler...




Yüzde 25 kira artış uygulamasının kaldırılmasıyla kiralarda yeni döneme geçildi. Kiraların 1 Temmuz'dan itibaren TÜFE'ye göre hesaplanmasına karar verilirken, ciddi artışlar yaşandı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde kira bedelleri fahiş rakamlara ulaştı.

Ekonomist Barış Soydan sosyal medya hesabından kira artışlarına ve beraberinde amortisman sürelerine değindi. Soydan, kira artışları ile İstanbul'da amortisman süresinin 15 yıl ve altına indiğini açıkladı. İşte Barış Soydan'ın o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Barış Soydan @barissoydan
Kiralardaki astronomik artışlar sonrasında İstanbul'un birçok semtinde amortisman süresi, yani kirasıyla evi alma süresi 15 yıl ve altına indi. Bazı semtler:

Kağıthane: 13 yıl
Beylikdüzü: 13
Fatih: 14
Ataşehir: 15
Bağcılar: 15
Şişli: 16
Kadıköy: 21
Beşiktaş: 23
Kaynak: Endeksa

Amortisman süresi nasıl hesaplanır?

Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölünmesi gerekiyor. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL’lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmekte.

 Türkiye ortalamasının 17.6 yıl olduğunu düşüldüğünde, 14 yıllık amortisman süresi o gayrimenkulün kendisini oldukça hızlı şekilde amorti ettiğini, yani doğru bir yatırım olduğunu göstermekte. 

Kiracılar, kira öderken dikkat! Bunu yapmayanlar eksik ödeme yapmış olacak!

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yılın son çeyreğinde yavaşlayabilir! 

Geri Dön