09 / 10 / 2024

Kiralardaki astronomik artış tek seferlik değil, yapısal!

Kiralardaki astronomik artış tek seferlik değil, yapısal!

İstanbul’da kiralık konut fiyatlarında son 36 yıllık dönemde en yüksek reel artış bu yılın üçüncü çeyreğinde görüldü. Bunun tek seferlik bir artış olmadığını söyleyen Ekonomist Barış Soydan, yüksek konut fiyatlarının kiraları da patlattığını söyledi.




Piyasadaki durgunluk nedeniyle konut fiyatlarındaki artış yavaşladı. Ancak kiralık konutlarda fiyat artışları yaz sezonunda son 36 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Kiralık konut fiyatları yılın son çeyreğinde reel olarak düşüşe geçse de vatandaş henüz bunu hissedemiyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin oluşturduğu 1988 başlangıçlı İstanbul Konut ve Kira Fiyat Endekslerine göre Reel Kira endeksi de 2024’ün üçüncü çeyreğinde en yüksek değere ulaştığını gösteriyor.

Ekonomist Barış Soydan, İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı grafiği https://x.com/barissoydan X sosyal medya hesabından paylaşarak, kiralardaki astronomik artışın tek seferlik değil, yapısal olduğunu belirtti.

Soydan paylaşımında şunları söyledi:

Kiralardaki astronomik artış tek seferlik değil yapısal. Konut fiyatları ulaşılamaz seviyeye ulaştığı için kira talebi patladı, bu da kiraları patlattı. 10 milyon civarındaki mültecinin payı da elbette var. Eğer nedenler bunlarsa, bunlara yüksek faiz işlemez.

İŞTE O PAYLAŞIM

Peki vatandaşlar bu durum ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar... 

Son 7 yılda altından sonra en karlı yatırım konut oldu

Belediyeler Balıkesir ve Kars’ta 430 bin TL’den başlayan fiyatlarla konut ve otel imarlı arsa satıyor!

İslam Memiş'ten altın almak isteyenler için üç hamle! Böyle yapmayanlara geçmiş olsun!

2 banka konut kredisi faizlerini düşürmüştü: Şimdi 2 milyon TL'lik konut kredisinin taksiti hangi bankada kaç TL?

 


Geri Dön