02 / 07 / 2024

Kiralardaki enflasyon zammı dar gelirli ailelerin belini bükecek!

Kiralardaki enflasyon zammı dar gelirli ailelerin belini bükecek!

Kiralardaki yüzde 25 zam sınırı sona erirken kiracılara 12 aylık enflasyon oranında zam yapılabilecek. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını az bulan ev sahipleri ise ENAG’ın oranını kiracılara dayatırken, yüksek kira bedellerinin de dar gelirlilerin belini bükeceği belirtiliyor. 



Kira bedellerinde 8 Haziran 2022'de başlamış olan yüzde 25 artış sınırı uygulaması, 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla resmen sona erdi. Kira bedellerindeki sert artışların sonucu olarak yürürlüğe giren yüzde 25 sınırı, konut sahipleri tarafından oldukça tepki almıştı. Öyle ki söz konusu bu sınır nedeniyle mülk sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar çıkmış, bu anlaşmazlıklar sebebiyle artış gösteren davalar için de ‘Arabuluculuk Sistemi’ devreye alınmıştı.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kira artışlarında 1 Temmuz tarihi itibarıyla kira artışlarında yeniden enflasyon oranları etkili olacak. Kirasına zam yapacak olan ev sahibi Türkiye İstatistik Kurumu’nun yüzde 62,5’lik zam oranını dikkate alması gerekirsek kimi uyanık mülk sahipleri ise ENAG’ın açıkladığı yüzde 120,66’lık oranı dikkate alarak zam yapmak istiyor. Uzmanlar konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada resmi istatistik kurumunun Türkiye İstatistik Kurumu olduğuna değinerek, farklı bir kurum ya da kuruluşun açıklamasının zam oranını değiştiremeyeceğini aktararak kiracıların bu konuda uyanık olması gerektiğini dile getirdi.

Kiralardaki enflasyon zammı dar gelirli ailelerin belini bükecek!

DAR GELİRLİNİN BELİNİ BÜKECEK

Yeni Bakış'ta yer alan habere göre 2 sene boyunca devam eden ve kiracıların yüzünü güldüren yüzde 25’lik zam sınırının sona ermesinden sonra uyuşmazlık davalarının artış göstereceğini dile getiren  İzmir  Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, arabuluculuk sistemine en başından beri karşı olduğunu belirterek, söz konusu bu sistemin davalarda adalet sağlamadığını aksiye adalet sürecinin gecikmesine sebep olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kiracı ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların daha da artacağını dile getiren İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, kiralara yapılacak olan enflasyon zammının dar gelirli ailelerin belini bükeceğini söyledi. İzmir Barosu Başkanı  Yılmaz açıklamasında zaten geçim sıkıntısı ile boğuşan vatandaşların, başını sokacak bir konut bulmakta zorlanacaklarını dile getirdi.

Mısır fiyatı yüzde 10, buğday yüzde 16 düştü! Çiftçilere buğday, arpa, mısır şoku! Polatlı borsası buğday fiyatları...

Konut piyasasında satış dengesi değişti! Fiyatları artık satıcı değil alıcı belirliyor! 

Ziraat Bankası'ndan ev almak isteyenler için kampanya! Aylık 17 bin 739 TL taksitle 2.5 milyon TL konut kredisi müjdesi


Geri Dön