Kiraları yarı yarıya düşürecek sistem: Kamu-özel sektör işbirliği ile erişilebilir konut üretilmeli!
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, kiraların yarı yarıya düşmesi için kamu-özel sektör işbirliği ile erişilebilir konut üretilmesi gerektiğini vurguladı.
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, son yıllarda ev sahipliği oranının düştüğünü ve kiracı sayısının yükseldiğine değinerek kamu-özel sektör işbirliği ile erişilebilir konut üretilmesi gerektiğini söyledi.
KİRALARI YARI YARIYA DÜŞÜRECEK SİSTEM!
Posya Gazetesi'nde yer alan habere göre; GYODER’in geliştirdiği ‘Yeni Konut Modeli’ni kamu ile görüşmelere devam ettiklerini aktaran Çekici, “Bugün arsa maliyetleri ile özel sektörün erişilebilir konut üretmesi imkansız. Bu modelde devletten bir tek şey istiyoruz: ‘arsa’. Burada yapılacak konutlarla kiralar yarı yarıya düşebilir” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ UYGULAMASI KONUT PİYASASINI BOZDU!
İki yılda uygulanan yüzde 25 kira artış uygulamasının konut sektörünü bozduğunu söyleyen Çekici, şunları söyledi: “İki yıl uygulanan yüzde 25 zam sınırı hem piyasayı hem de sosyal barışı bozdu.
Bu durumun verdiği zararı birkaç yıl yaşayacağız. Bugün piyasada eski kiracının ödediği sözleşme rakamı ile piyasa kirası arasında ciddi makas var. Şu an bir düzeltme döneminin içindeyiz. 1 yıl içinde doğal dengelerin oluşacağını düşünüyorum.” dedi.
GYODER'İN 19. GAYRİMENKUL ZİRVESİ 6 KASIMDA!
GYODER’in 19. Gayrimenkul Zirve’si 6 Kasım’da Rixos Tersane’de yapılacak. Neşecan Çekici, “Bu yıl derneğimizin 25. yılını kutlamak üzere 5 Kasım’da Taşkızak’ta üyelerimizi, iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren bir kutlama yapacağız. Geceden elde edilecek gelir de Darüşşafaka’nın ‘Eğitim Bizden, Yuva Sizden” kampanyasına aktarılacak” dedi.
İSTANBUL'DA KİRALAR NE DURUMDA?
kiralardaki yüzde 25 zam sınırının sona ermesiyle kiralara bu ay fazla yüzde 63,47 oranında zam yapılacak.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin İstanbul Merkezi Semtler’den 1988’den beri derlediği verilere göre 2024 3. Çeyrek itibariye ortalama konut kira çarpanı 200 ay (16,7 yıl) ile 2008 yılı seviyelerine geri döndü.