Kiralık ev arayanlar dikkat! Ev sahipleri artık bu meslekten kiracı istemiyor! Kiralık evde şartlar değişiyor!
Konut sektöründeki stok sorunu ve yüksek kira tutarları sebebiyle bir süredir Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olan kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorun resmen boyut değiştirdi. Konut sahipleri maaş bordrosu, findeks raporu gibi şartlar istemeye başladı. İşte ayrıntılar... Kiralık konut sayısındaki gerileme ve fiyatlardaki yükseliş, kiralık ev bulunmasını zorlaştırdı
2022 yılının başından bu güne kiralık ev sorunu Türkiye'nin en önemli gündem maddesi oldu. Kiralık konut sayısındaki gerileme ve fiyatlardaki yükseliş, kiralık ev bulunmasını zorlaştırdı. Hükümet fahiş kira artışını engelleyebilmek için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranını yüzde 25 ile sınırladı. Fakat bu hamle de konut sahiplerini durduramadı.
Konut stokunun azlığı sebebiyle ev bulmakta zorluk çeken kiracılara bir darbe de mülk sahibi ve emlakçıların ilanlara yazdığı koşullardan geldi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten, kredi notuna kadar pek çok yeni şartlar yer alıyor. Bunlara ek olarak, 1 sene veya 6 aylık peşin kira şartı ya da en az 2-3 depozito gibi şartlar da isteniyor.
Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; ilan sitelerinde son dönemde ev sahiplerinin kiracılardan kredi notu ibraz etmesi istenirken; ilan şartlarında 6 veya 12 aylık peşin kira, 2 depozito alınacağı gibi detaylar yer almaya başladı.
Bazı konut sahipleri de kiracılardan 1 sen sonra çıkması için tahliye taahhütnamesi talep ediyor.
İstanbul'da yaşayan avukat, 1,5 aydır konut aradığını dile getirerek, ev sahiplerinin isteklerinden artık kendisinin bile bıktığını belirtti. Sahte ilanlar, ev sahiplerinin ve emlakçıların dozu kaçan şartları, 1 yıllık peşin kira ve 2-3 depozito sebebiyle isyan ettiğini aktaran avukat, mesleği sebebiyle kendisine konut verilmediğine dikkat çekti.
2-3 ev sahibinin benzer sebeple ev kiralama teklifini kabul etmediğini aktaran avukat, "Emlakçılar başta bunu direkt söylemek istemiyordu. Tutuldu deniliyordu. Ancak İlgilendiğim ilanların uzun süre kalması nedeniyle tekrar aradığım emlakçılar utana sıkıla ev sahiplerinin bir avukata ev vermek istemediğini söyledi" şeklinde konuştu ve bunu yapan konut sahiplerinin kötü niyetli olduğunu düşündüğünü belirtti.
"Haklarını bilen birinin evlerinde oturmasını istemiyorlar. İstedikleri gibi çıkaramayacaklarını ve istedikleri oranda zam yapamayacaklarını bildikleri için böyle davrandıklarını düşünüyorum" diyen avukat, böyle davranan ev sahiplerinin konutlarıyla ilgili bir problem yaşadığında ilk aradıkları kişinin avukatlar olduğuna da vurgu yaptı. Vatandaş, "İstanbul Barosu'nun ve TBB’nin duruma el atmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.
EV KİRALARI NEDEN YÜKSELDİ?
Konut üretimi yavaşlayınca arz sorunu başladı.
Artan konut kredi faizi sebebiyle orta gelirli vatandaşlar konut alımından uzaklaştı, kiraya yöneldi.
Kısıtlamaların gevşetilmesiyle ertelenen düğünler yapılınca kiralık konut talebi arttı.
Hem bu sene üniversiteyi kazanan, hem de pandemi sebebiyle evini kapatan öğrenciler ev aramaya başladı.
Kimi bölgelerde kentsel dönüşüm nedeniyle evini tahliye eden vatandaş kiralık konutlara yöneldi.
Yabancıların ve göçmenlerin konut talebi de bazı ilçelerde etkili oldu.
EV SAHİBİ NEDENİ OLMADAN KİRACISINI ÇIKARAMAZ
Kiracı ve konut sahibi ilişkisini düzenlemek amacıyla ülkemizde 2011 yılından beri “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” uygulanıyor. Kira sözleşmesi sona ermeden taşınamayacağınız varsayılır, fakat duruma bağlı olarak prosedürler ya da yasalar sebebiyle taşınabilirsiniz. Bu durumlar TBK 350 ve 351. hükümlerine tabi tutuluyor.
TBK 350 VE 351. HÜKÜMLERİ NELER?
1. Kiraya verenin eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin konut veya iş ihtiyaçları nedeniyle yasal olarak kullanma zorunluluğu, yani gerekli sebepler
2. Kiralanan evin yeniden inşası, imar amacı onarımı, genişletilmesi veya değiştirilmesi, bu işler sırasında kiralananın kullanımının imkânsız olduğu durumlar,
3. Daha sonradan kiralık mülk edinen herhangi bir kişi, kiralık mülkü kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya konut veya iş için kendisine bakmak zorunda olan diğer kişiler için kullanmakla yükümlüdür. Bu tür hallerin var olması halinde, yeni malik, durumu kiracıya iktisap tarihinden itibaren bir ay içinde yazılı olarak bildirmek kaydıyla altı ay sonra kanunen feshedebilir.
4. Konut sakinleri, taşınma sırasında yatırdıkları depozitoyu, taşınma sırasında talep edebilirler.
5. Süresinde ödenmeyen kiralar için kiracı tarafından ek ücret talep edilemez, ancak kiracının kirayı zamanında ödememesi de TBK uyarınca ev sahibi tarafından fesih sebebidir. Bu noktada kira borcunu ödemeyen ve temerrüde düşen borçlu, kirasını kanunun öngördüğü oranda faiziyle tahsil edebilir.
6. Genel Şartlar ve Koşullar'a göre kiraya veren, kiralanan malı hemen kullanıma uygun durumda teslim etmek ve sözleşme süresi boyunca kullanılabilir durumda tutmakla yükümlüdür. Ancak, tüm yenileme masrafları ev sahibi tarafından karşılanmaz. Kullanım veya Kiracı'nın ihmali veya isteğe bağlı olarak kiracı tarafından yapılan onarım, tadilat, boya, sıva ve diğer işlerin masrafları, sebep olunması veya talep edilmesi halinde Kiracı'ya aittir. Bu madde aynı zamanda TCO 317 ve sair maddeleri ile düzenlemeye alınmıştır. Bu şartlara tabi olarak kiracı, kiralanan mülkün normal kullanımı için gerekli temizlik ve bakım masraflarını karşılamakla yükümlüdür.
7. Evdeki kusurlar, kiracının kusuru değil, sonradan meydana gelen kusurlarla ilgiliyse, ev sahibinden talep etme hakkı doğar.
8. Eşyalı evin normal kullanımından kaynaklanan yıpranma payı kiracıda talep edilmez ve ev sahibi ödemek zorundadır.
9. Konutla ilgili sigorta ve vergi gibi ödemelerle ilgili çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Kiralanan mülkten kaynaklanan DASK ve yangın sigortası gibi zorunlu ücretlerin ev sahibi tarafından ödenmesi, kiralık mülke ilişkin çevre ve çöp vergilerinin ise kiralık mülkü kullanan kiracılar tarafından ödenmesi gerekmektedir.
10. Kiraya verenin evin yan gider masraflarını talep edemeyeceği genel olarak bilinse bile, kiraya veren, sözleşme süresi boyunca vergi ve diğer masraflardan ev sahibiyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır.
11. Kiracılar evi kiraladıkları şekilde devam etmelidir. Kiracılar, evin içinde meydana gelen tadilat masraflarını kiradan düşerek karşılayabilirler.
TOKİ yüzde 25 indirim kampanyasında son gün bugün! Sakın kaçırmayın!
Ev almak isteyenler dikkat! Rekor artış!
Flaş! İstanbul 80 ili solladı! 15 bin TL'yi aştı!