Genel

Kiralık ev fiyatlarında deprem etkisi! Yüzde 50 ila yüzde 100 arası arttı

Kahramanmaraş'ta olan 2 depremin hasarı da çok büyük oldu. Adana'da depremde hasar görmeyen dairelerin ücretinin yüzde 50, müstakil evlerin ise yüzde 100 yükseldiği iddia edildi.7 ve 7

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki zelzelede Adana'da 11 apartman çökerken, 148 apartmanda ağır hasarlı olduğu için yıkım kararı verildi.

Yaşanan zelzelenin akabinden ev fiyatlarında da artış meydana geldi.

Emlakçı Ahmet Muhammet Deran, “Şu an müstakil evlere yoğun bir ilgi var. Depremden sonra ağır veya orta hasarlı binalardan çekinen vatandaşlar şu an müstakil arayışına geçti.

Zelzele evvelinde 5 bin TL kira değeri olan evler şimdi 7 bin 500-10 bin TL arasında farklılık gösteriyor. Müstakil evlerde satılık olarak yüzde yüzün üstünde bir zam söz konusu” dedi.

Apartmanlarda ise uğraddığı hasar durumuna göre ücretlerin farklılaştığına dikkat çeken Deran, şunları söyledi:

"Hiç hasara uğramamış bir apartman dairesi yüzde 25 ile 50 arasında zamlandı. Fakt ağır hasara uğramış daire ücretleri da bayağı aşağı seviyelere indir. Misal olarak,
 depremden önce 2 milyon T'ye satılan bir yer hasarlı duruma geldikten sonra 1 milyon 250 bin TL gibi ücretlerden satıldı.

Hasarsız olan yerlerde ise tam tersi, 2 milyon olan yer şu an 2 milyon 400 bin TL  gibi fiyatlardan satılıyor."


Fahiş fiyat, normal fiyatların çok üstünde veya makul bir seviyeden belirgin şekilde daha yüksek fiyatlara sahip olan bir ürün veya hizmettir.

 Genellikle arzın talebe kıyasla sınırlı olduğu veya diğer sebeplerle tüketicilerin alternatif ürünleri tercih edemediği durumlarda ortaya çıkar. Fahiş fiyatlar, doğal afetler, savaşlar, grevler gibi olağandışı koşullar veya ürünlerin geçici olarak talep gördüğü durumlarda da oluşabilir. Fahiş fiyatlar, çoğu ülkede yasaklanmıştır ve haksız fiyat artışları olarak kabul edilir.

 
Konut fiyatları, bir bölgede konut arzı ve talebi, ekonomik koşullar, faiz oranları, inşaat maliyetleri, vergiler ve düzenlemeler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Özellikle büyük şehirlerde, konut fiyatları yüksek olabilir çünkü nüfusun artması ve sınırlı konut arzı talebi artırırken, inşaat maliyetleri ve emlak vergileri de fiyatları etkileyebilir. Ayrıca, faiz oranları düşük olduğunda, ev sahibi olmak isteyenlerin sayısı artabilir ve konut talebi artabilir, bu da fiyatları yükseltebilir. Konut fiyatlarına yönelik diğer etkiler arasında ülkedeki genel ekonomik durum, yerel iş piyasası, göç oranları, çevre koşulları ve sosyal faktörler de sayılabilir.

Ziraatçiler acil dedi önerileri anlattı! Depremin tarıma etkisi ne olacak? 

2 haftada rekor kırdı? Hogwarts Legacy ne kadar kazandırdı?

Yeni Evim Kampanyası için 0.69 kredi şartları neler? 0.69 kredi ne zaman verilecek?