Kiralık evde kombi arızasını kim öder? Kiracı apartmanda neleri öder?
Kiracılar, kiraladıkları mülke dair ister ev olsun ister işyeri olsun kiraladıkları andan itibaren bazı yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir. Peki onlar nelerdir? İşte merak edilenler!Bu sebeple kiracı, sözleşmeye uygun kullanmışsa evi boyatmak zorunda değildir
KİRACILAR EVİ BOYATMAK ZORUNDA MIDIR?
Kiracı, taşınmazı sözleşmeye uygun şekilde kullanmasına rağmen normal kullanım nedeniyle bozulmalar meydana gelmişse bundan sorumlu değildir. Bu sebeple kiracı, sözleşmeye uygun kullanmışsa evi boyatmak zorunda değildir.
İşte kiracıların kiraladıkları eve ya da işyeri dair sorduğu diğer sorular ve yanıtları…
KİRACI APARTMANDA NELERİ ÖDER?
Kiracı apartmanda neleri öder, neleri ödemek zorundadır bu tip sorular çok sorulur. Kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan örneğin elektrik, su bedeli gibi giderleri karşılamak ile yükümlü olmaktadır.
KİRALIK EVDE KOMBİ ARIZASINI KİM ÖDER?
Kiralık evde kombi arızasını kim öder? sorusu da kiracılar sıklıkla sormaktadır. Bu konuyu kısa bir şekilde özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya aittir bu durumda o kullanıcı kiracıya olmaktadır. Kombi bakım masrafını karşılamak, konut ya da işyeri fark etmez bu konutlar içinde kalındığı sürece boyunca her yıl düzenli şekilde kombiye bakım yaptırıp kullanmak da yine kiracıya ait olduğu bilinmelidir.
KİRACI SON AY KİRA ÖDER Mİ?
Kira sözleşmesinde aksi yönde bir madde varsa, mülk sahibinin kiracıdan tazminat isteme hakkı bulunur. Örneğin, kira sözleşmesinde “Erken çıkarsa tazminat öder” şeklinde gibi bir madde bulunur ise kiracı oturmadığı aylarında kirasını ödemek durumunda kalabilir.
KİRAYA FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ ŞİKAYET EDİLİR Mİ?
Ev sahiplerinin, ekonominin gidişatına bakıp, bu durumdan yararlanarak istemeleri ve istenilen kira bedelinin yükseltmemeleri, kiraların dengelenmesi için bakanlar tarafından yeni yaptırımlar uygulamalar başladı. Ev sahibi şikâyet hattı ile kiracılar, fahiş kira artışlarında ev sahiplerini e-devlet sistemi üzerinden kolayca şikayet edebilirler.
KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?
Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Buna ilave olarak; mülk sahibi, kiranın geç ödenmesini bahane ederek kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Ama kiranın ödenmez ise ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açma hakkına sahiptir.
Çayınızı kahvenizi 1 TL’ye alın! Böyle indirim görülmedi! Yetişen kapıyor! Vakıfkart ile gıda alışverişine doyun! Worldpuanlar hesabınıza hediye edilecek! İşte detaylar! |