Sektörel

Kiralık evlerde açık artırma dönemi başladı!

Kiralık ev sorunu git gide büyüyor, bazı emlakçılar, konutları açık artırma usulüne göre kiralarken, kiracılardan SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile talep ediliyor...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bazı şehirlerde paranız olsa dahi sıraya girmek zorunda kalıyorsunuz

Büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık konut bulmak oldukça zorlaştı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bazı şehirlerde paranız olsa dahi sıraya girmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca bir daire için onlarca kiracı adayı ismini yazdırıp sıranın kendine gelmesini bekliyor. Hatta bazı emlakçılar, konutları açık artırma usulüne göre kiralıyor. Ayrıca kiracılardan SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile talep ediliyor.

İki katına kadar çıkıyor

Kiralık ev krizi hakkında önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmak zorlaştığını söyleyerek, İstanbul, İzmir, Ankara’nın dışında Rusların ve Ukraynalıların büyük ilgi gösterdiği Antalya’da krizin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Şule Alp açıklamasında Bodrum’da da kiralık ev bulmanın çok zorlaştığını kaydederek, bu zorluklar sebebiyle bazı emlakçıların açık artırma yolunu tercih etmeye başladığını kaydetti. Açıklamasnda "Örneğin evin kirası 5.000 TL olarak ilana veriliyor. Ancak arayan, evi gezmeye gelen oldukça ‘Daha yüksek veren olursa ona verilecek’ deniyor. Bunu duyan kiracı adayı da yüksek teklif vermek zorunda kalıyor. Bu şekilde 5.000 TL’lik evin kirası 10.000 TL’ye kadar çıkabiliyor” diye konuştu.

Kredi raporu talep ediyorlar

Konut sahiplerinin birçok kriteri bulunuyor. Kiracının ne iş yaptığı, ilişki durumu, nereli olduğu, çocuk sayısı ilk sorulan sorular yer alıyor. Fakat artık bazı konut sahipleri SGK dökümü, bankalardaki kredi puan durumunu gösteren findeks raporu bile talep etmeye başladı. 

Konut sahiplerinin birçok talebi olduğunu dile getiren Şule Alp ev sahibinin kiracının ne iş yaptığını sorması, evli olup olmadığı, çocuk sayısının alışılan şeyler olduğunu fakat son yıllarda kiralık konut bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiği zaman evlerin değerinin yükseldiğini söyledi. Açıklamasında haliyle ev sahiplerinin de kiracı seçmeye başladığını söyleyen Şule Alp, "Artık bazı ev sahipleri bankalar gibi kredi notu istiyor” dedi.

Ek şart getirme hakkı yok

Yaptığı açıklamada ev sahiplerinin iyi niyet çerçevesinde SGK hizmet dökümü isteme hakkına sahip olduğunu dile getiren Şule Alp, mülkiyet ve barınma hakkının Anayasal bir hak olduğunu söyleyerek, ayrıca kısıtlama getirmeye kanunda yer olmadığını belirtti.

Herkesin temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahip olduğunu söyleyen Şule Alp, mal sahiplerinin bunun aksine bir şart veya koşul getiremediğini söyledi. Şule Alp açıklamasında kanunda sözleşme serbestisi gereği kiracılar ve kiralayanlar gerekli hukuki şartları karşılıklı olarak kanunda yazılı hususlar dahilinde belirleme hakkına sahip olduklarını da kaydetti.

Ev sahiplerine şok uyarı! Bu parayı kiracı değil, ev sahibi ödeyecek!

Şubat ayı kira artış oranı 2023! Şubat ayı kira artış oranı açıklandı mı? 2023 Şubat ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Fahiş site aidatlarında bu kez iyi haber! Bakanlığın rüzgarı yetti!