Kiralık evlerde fiyat artışı tam gaz! Ortalama kiralar 9 bin TL ile 22 bin 500 TL arasında değişiyor!
Son günlerde kiralık ev ve kiralık yurt fiyatları merakla araştırılmaya başlandı. Fiyatlardaki artışların devam edeceği belirtilirken, ortalama rakamlar resmen buz kestirdi. İşte ayrıntılar... Pek çok şehirde kiracılar zam baskısı ile karşı karşıya kalırken; kiralık konut bulmak da gittikçe zor hale geliyor
Fahiş kira bedelleri resmen milyonlarca vatandaşın ortak sorunu haline geldi. Pek çok şehirde kiracılar zam baskısı ile karşı karşıya kalırken; kiralık konut bulmak da gittikçe zor hale geliyor.
Bunun yanı sıra, mlyonlarca genç hayalindeki üniversiteyi kazanabilmek amacıyla Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girdi ve sonuçları da geçtiğimiz günlerde öğrendi. Şimdi sıra tercihlere gelirken; hem aileler hem öğrenciler eğitim kalitesinin yanında barınma maliyetini de düşünerek tercih yapıyor.
Bu kapsamda devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin ya ev kiralaması ya da özel yurtları seçmesi gerekiyor. Kiralık konut piyasasında yaşanan arz sorunu sebebiyle, bu sene özel yurtlara talepte artış olması öngörülüyor.
Yurtlarfiyatlarcom kurucusu Tuğrul Arslan, yurt fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kiralık evlerde fiyat artışı tam gaz! Ortalama kiralar 9 bin TL ile 22 bin 500 TL arasında değişiyor!
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; yurtlarfiyatlarcom'un kurucusu Tuğrul Arslan, temmuz ayı verilerine göre Türkiye'de özel yurt fiyatlarının önceki yıla göre ortalama yüzde 85 ila yüzde 105 arasında yükseldiğine dikkat çekti.
"21 il üzerinden yaptığımız araştırmaya göre yıllık fiyatlar 20 bin liradan başlıyor, 320 bin liraya kadar çıkıyor" diyen Tuğrul Arslan, üç büyükşehire bakıldığında ise, yıllık yurt bedelinin İstanbul’da 40 bin, Ankara’da 45 bin, İzmir’de ise 55 bin TL'den başladığının altını çizdi.
Mevcut öğrenciler için fiyatların yönetmeliklere göre belirlendiğine dikkat çeken Arslan, açıklamasında Haziran verilerine göre, mevcut öğrencilere yapılabilecek artış oranı en yüksek yüzde 78.27" diyerek, artışların devam edeceğine de dikkat çekti.
Arslan, "Geçtiğimiz yıldan bu yana asgari ücrete yapılan artış ile kira, enerji, gıda ve temizlik giderlerindeki fiyat artışları yurtların da fiyatlarını artırmasına yol açtı" dedi ve bu kalemlerdeki olası yükselişlerin yurt fiyatlarına da yansıyacağını vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlere de değinen Arslan, "Özel yurtlar, kaydını silen öğrencilere yüzde 50 oranında geri ödeme yaptı. Fakat kira ve personel giderlerinin sürmesi yurtları olumsuz etkiledi" diyerek açıklamasını tamamladı.
Kiralık evlerde fiyat artışı tam gaz! Ortalama kiralar 9 bin TL ile 22 bin 500 TL arasında değişiyor!
KİRALIK EVLERDE DURUM NE?
TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Hürriyet’e özel yapılan araştırmada, üç büyükşehir ve öğrenci kentlerinde yaklaşık 100 metrekare büyüklükteki 2+1 evler göz önüne alınarak değer değişimleri analiz edildi.
Buna göre İstanbul, yüksek maliyetlere karşın, daha fazla iş bulma fırsatı barındırması sebebiylre öğrencilerin tercihinde ilk sırada bulunuyor.
En çok tercih edilen ilçeler ise Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Bakırköy, Avcılar, Kadıköy, Üsküdar, Maltepe ve Kartal olurken, buralarda ortalama kira 10 bin ila 22 bin 500 TL arasında değişiyor. İki senelik değer yükselişi ise yüzde 500 şeklinde oldu.
Araştırmada, öğrenci tercihlerini etkileyen temel unsurlar kira ve aidat fiyatları, merkezi bir konum, sosyal olanaklar, ulaşım avantajı ve kampüse yakınlık şeklinde belirtilirken, İzmir’de Buca, Bornova, Çiğli, Konak ve Balçova ilçeleri ön planda yer alıyor.
Bu beş ilçede 100 metrekarelik bir konutta en ucuz ortalama kira 9 bin TL şeklinde belirlendi. Aynı konutun 2021 kirası 1.850 lira, 2022 kirası ise 4 bin 650 TL seviyelerindeydi. İzmir'de son iki senede bu ilçelerde kiralar yüzde 300-400 arasında yükseldi.
Üç büyük kent içinde son aylarda satış ve kira rakamlarının en çok yükseldiği şehir Ankara oldu. Depremin ardından yoğun göçle karşılaşan ilde, kiralık konut stoku hızla azaldı ve kalan evlerin fiyatları da resmen uçtu.
TKSB’nin araştırmasına göre şehrin merkezi bölgelerinde 100 metrekarelik bir konutun ortalama kirası 17 bin 250 Türk Lirası'na yükseldi. Öğrencilerin tercih ettiği bölgelerde en düşük kira 6 bin TL olarak belirlenirken, 2 sene önce aynı bölgelerde kiralar 1.200 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyordu.
Türkiye genelinde üç büyük şehrin dışında haricinde öğrenci şehri olarak kabul edilen ve öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde de benzer bir tablo var.
13 şehirde 2021'de 1500-2 bin 250 lira bandında olan ortalama kira bedelleri, bu sene 7 bin-13 bin 750 lira seviyesine yükseldi.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, 2023 yılı özelinde öğrencilerin Kira hareketliliğinde iki farklı unsurun etkisini işaret etti ve "6 Şubat deprem felaketlerinden sonra online eğitime geçen üniversitelerde, öğrencilerin bir kısmı yaşadıkları evleri boşaltarak ailelerinin ikamet ettikleri ilde bu öğretim yılına devam etmişlerdi" açıklamasında bulundu.
Bu nedenle yeni öğretim yılı için iki farklı öğrenci nüfusunun, kira piyasasında bir hareketlilik yaratacağını düşündüklerini dile getiren Maya, açıklamasını "Diğer yandan yüzde 25 kira sınırlaması ile birlikte ev sahiplerinin, uzun dönemli kira sözleşmesi yapma eğilimleri düştü ve boş tutulan ev sayısı arttı. Bu da öğrencileri zorlayacak bir başka sorun olacak" diyerek sonlandırdı.
Adıyaman'daki deprem konutlarında dış cephe çalışmaları başladı!
EYT'yi kıl payı kaçıranlara erken emeklilik kapısı yeniden açıldı! O şartları taşımak yeterli!
Borsa İstanbul'da yol ayrımı: Ya 7 bin ya da 6 bin puan! Yatırımcılar dikkat!