Sektörel

Kiralık evlerde talep patlaması yaşanacak !

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan; düğünler, memur atamaları, kentsel dönüşüm taşınmaları ve üniversite sonuçlarının netleşmesiyle yeni ev arama telaşına başlanacağını ve emlak piyasasında yeni bir talep dalgasının oluşacağını belirtti.

Barınma krizinin giderek arttığını belirten Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan düğünler, memur atamaları, kentsel dönüşüm taşınmaları ve üniversite sonuçlarının netleşmesiyle yeni ev arama telaşına başlanacağını belirterek 600 bin civarı kiralık talebinde yeni hareket getirebileceğini söyledi. Hızalan konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında kiralık evlerde talep patlamasının yaşanacağını açıkladı. İşte Hızalan'ın o yazısı....

Barınma ihtiyacı giderek artıyor. Düğünler, kamu tarafında memur atamaları, kentsel dönüşüm taşınmaları ve üniversite sonuçlarının netleşmesiyle yeni ev arama telaşına başlayacak, emlak piyasasında yeni bir talep dalgası getirecek.

Bunun 600 bin civarı kiralık talebinde yeni hareket getirebileceği bekleniyor söz konusu hareketlilikle emlak piyasasının ağustos ayından itibaren canlanacaktır. Kiraya yüzde 25 zam sınırı olduğu son iki yılda yeni konut arzı sağlanamadı.

Vergiler ve ikinci konut alımına sınır getirilmesi yatırımcıyı caydırdı. Ne yazık ki kiralık fiyatlarının çok arttığı, kiralık bulmanın zor olduğu bir döneme giriliyor. Resmi rakamlar da konut talebindeki yıllık ihtiyacı ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 565 bin 435 evlilik, 171 bin 881 boşanma, 35 bin yabancının konut talebi oldu.

Üniversitelere de yine geçen yıl 1.8 milyon kişi kayıt yaptırdı. Uzmanlara göre, yeni üniversitelilerin dörtte birinin kayıt için şehir değiştirmesi, ortalama 450 bin kişilik öğrenci talebine işaret ediyor. Böylelikle kamuda atamalar, evlilikler ve üniversite öğrencileri dahil edildiğinde ülke genelinde ortalama 600 bin yeni kiralık talebi bekleniyor.

Yeni talep dalgası kiralık fiyatlarında yüzde 10-30 artışa neden olabilir. Bu dönemde hem satılık, hem kiralık ihtiyacı çok fazla artar. Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kayıt için şehir değiştirecek olan öğrenciler, kamu tarafındaki atamalar, düğünler kiralık tarafında bir talep dalgası oluşturuyor. O nedenle kiralık piyasasında hareketli bir dönem bizi bekliyor. Ne yazık ki kiralıkların artacağı, kiralık bulmanın da zorlu olduğu bir döneme giriliyor.

Bu dönemde satılık konut fiyatları daha dengeli olabilir. Ancak kiralar yukarı doğru gider, mevcut kiraların üzerine. Talep dalgasının kiraları yüzde 20 artırma ihtimali var. Şu anda bile kiralık talebi çok yüksek, ilan sitelerine bakacak olursanız 600 bin satılık, 150 bin kiralık ilanı var.

Kiralık daha çok tutuluyor ve stoku düşük. Satılık konut tarafında ise alıcılar, mevduattan vazgeçip ev almadığı ya da kredi alamadığı için satılamıyor.

Öğrencilerin ev bulma sınavı başlıyor!

Konut sektöründe vergi düzenlemesi!