27 / 04 / 2024

Kiralık evlerde yeni dönem 3 gün sonra başlıyor! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!

Kiralık evlerde yeni dönem 3 gün sonra başlıyor! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!

Kira uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturacak olan arabuluculuk sistemi 3 gün sonra resmen başlıyor. Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!



Kira uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturacak olan arabuluculuk sistemin 1 Eylül itibarıyla başlayacak. Yalnız yeni arabuluculuk sistemi sadece kira uyuşmazlıklarını kapsamayacak. İşte yeni sistemle ilgili ayrıntılar...

KİRALIK EVLERDE YENİ DÖNEM!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların adliyelerin en önemli iş yüklerinden biri haline geldiğini söyleyen  İzmir  Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, İzmir'de 2021 yılında herhangi bir sulh hukuk mahkemesinin iş yükü bin dosyayken, 2022 yılında bu dosya sayısının 2 bin 500'e, 2023 yılında ise 3 bine kadar yükseldiğini söyledi. 

Avukat Salih Emrah Ertan, Kanunun 1 Eylül itibariyle yürürlüğe gireceğini söyledi. Ev sahipleri ve kiracıların 2013 yılından itibaren ara bulucuya başvururabilşdiklerinden bahseden Ertan,  zorunluluk olmadığı için bunun çok kullanılmadığını açıkladı.

Kiralık evlerde yeni dönem 3 gün sonra başlıyor! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!

BÜTÜN KİRA UYUŞMAZLIKLARINI KAPSIYOR!

Kira denilince akla ilk olarak ev ve iş yeri kirası geldiğini söyleyen Ertan, bu kanunun bütün kira uyuşmazlıklarını kapsadığını söyledi. Yani bir gelinlik, tarla, araba, eşya ya da makine kiralaması gibi tüm kiralamalar bu ihtilfa girdiğini belirtti.

Ertan, 4 haftada anlaşma sağlanamaması halinde dava yoluna gidilebildiğini bildirerek, ara buluculuk süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:  ''Adalet Bakanlığı ara buluculuk siciline kayıtlı ara bulucular arasında görev pozisyonu açık olan ara buluculara otomatik bir atama yapıyor. Ara bulucu bu görevi 3 hafta içinde yerine getirmek zorunda.

Adalet Bakanlığı ara buluculuk siciline kayıtlı ara bulucular arasında görev pozisyonu açık olan ara buluculara otomatik bir atama yapıyor. Ara bulucu bu görevi 3 hafta içinde yerine getirmek zorunda.

Taraflar anlaşamadıkları takdirde ara buluculuk ücretini o sırada ödemezler. Davada kaybeden taraf ücreti öder. Anlaşırlarsa kanun yarı yarıya ya da farklı bir paylaşım oranında ücreti belirler.

Yani kumanda tarafların elindedir. Davaya gittiğinizde zaman ya da verilecek karar sizin kontrolünüzde değildir. İki taraf da memnun kalmayabilir. Ama ara bulucuda taraflar kararı kendileri verir" dedi.

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Hangi nedenler tahliyeyi kolaylaştırır? 

 


Geri Dön