Kiralık evlerde yeni rüzgar! Yüzde 25 artış sınırlaması fiyatları uçuracak!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ev kiralarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek sözleşmelerin bir önceki senenin yüzde 25'ini aşamayacağını duyurdu. Bunun ardından kiralık ev fiyatlarını düşüp düşmeyeceği araştırılıyor. Peki sektörü neler bekliyor? Bunun ardından İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve emlak değerleme uzmanı Dr
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ev kiralarının 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek sözleşmelerin bir önceki senenin yüzde 25'ini aşamayacağını duyurdu. Bunun ardından İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve emlak değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, düzenlemenin oluşturması mümkün yansımaları değerlendirdi.
Ev kiraları kapsamında, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek sözleşmelerin bir önceki senenin yüzde 25'ini aşamayacak olmasının konut sektörünü nasıl etkileyeceği merak edilir oldu. Düzenlemenin kiralık ev fiyatlarını düşürüp düşürmeyeceği araştırılıyor.
Peki yeni düzenleme ile ev kiraları düşecek mi? İşte ayrıntılar ve uzman isimlerin açıklaması...
Açıklanan düzenlemenin Kiracıların beklediği bir haber olduğuna dikkat çeken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Haksızlık oluyordu. Biz bunu geçici bir teklif olarak sunmuştuk. Neticede kanun ‘TÜFE’ diyor artış oranına. Mal sahiplerinin beklentisi daha fazlaydı. Çünkü şu an yüzde 100’den aşağı zam talep eden mal sahibi yok piyasada. 5-6 ay geçince ara zam bile talep ediyorlar. Onlar için çok iyi bir haber değil bu. Vatandaşların bu yüksek kiraları kaldırması mümkün değildi. Çok ciddi sosyal olaylara sebep olabilecek şeylerdi. Önlem alınması iyi, mal sahipleri için de gelir kaybı olacak çünkü. Neticede onlar da eskiden markete gidip aldığı 100 liralık ürünü şu an 300 liraya alıyorlar. Onlar için sıkıntılı dönem. Kiracılar için bir çözüm ama mal sahipleri mutsuz. Çatışmalar devam eder” şeklinde konuşarak düzenlemeyi değerlendirdi.
KİRALIK EV FİYATLARI DÜŞER Mİ, ARTAR MI?
Eski kiracılar için kira yükselişlerinin Mayıs ayında yüzde 39 olan enflasyon ile sınırlı olduğuna, bugün açıklanan ve yüzde 25’lik artış tavanı öngören yeni düzenlemeyle bir adım daha atılarak ortalama enflasyonun altında bir oran belirlendiğine vurgu yapan emlak değerleme uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, mevcut evinde kiracı olarak 5 seneyi doldurmayanların korumaya alındığının altını çizdi.
Sözcü'nün aktardığına göre; 5 sene sonunda konut sahiplerinin kira tespit davaları açabildiğine, 10 sene tamamlandığında ise neden belirtmeksizin kiracıyı tahliye edebildiklerini anımsatan Büyükduman, eni kiraya çıkacakların ise bu düzenleme sonrasında daha da yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
KİRALIK EV İLANLARI DÜŞER, SATILIK EVLER ARTAR
Son süteçte konut sahiplerinin boş tarihli taahhütname alarak kira sözleşmeleri gerçekleştirdiğini, bugun duyurulan düzenlemeyle beraber bütün konut sahiplerinin bu tür taahhütname alma yoluna gideceğine dikkat çeken Büyükduman, Temmuz'un başına kadar kiralık ev ilanlarının geri çekilebileceğini ve kiralık daire arzında sorunun artacağını dile getirdi.
Konut sahiplerinin söz konusu yüzde 25 sınırlamasının bittiği tarihe denk getirmek amacıyla kira sözleşmesini yapmayı temmuz ayına erteleyebileceğinin de altını çizen Büyükduman, düzenlemenin ardından, kiralık ilanlarında düşüş olacağını, satılık ilanların ise çoğalacağını, bunun da satılık ev fiyatlarındaki yükseliş hızını azaltabileceği öngörüsünde bulundu.
Büyükduman, Haziran'ın geriye kalan 22 gününde kiralık ev bulmanın zorlaşabileceğine ilişkinde uyarı yaparken, yeni kiraların bu düzenlemenin ardından daha da yükselebileceğini ileri sürdü.
Bakan Bozdağ'dan son dakika açıklaması! Kira artışına yüzde 25 sınırı geldi!
Gayrimenkul danışmanları emlakçılık kanunu istiyor!