Genel

Kiralık işçiye sendika hakkı yeniden gündemde!

Cumhurbaşkanı Gül'ün iki yıl önce çalışma barışını bozacağı gerekçesiyle veto ettiği 'kiralık işçi' örgütlenme hakkıyla yeniden gündemde

Geçici işçilik nedir Geçici işçilikte, özel istihdam bürosu sözleşme imzaladığı işçileri kendisi istihdam ediyor. Talep olması durumunda da, ücret karşılığında çalışanlarını devredebiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, 2009 yılında çalışma hayatında barışı bozacağı ve işçilerin haklarıyla ilgili net koruma önlemleri olmadığı için veto ettiği kiralık işçi yasası bir kez daha gündemde. Gülün veto gerekçeleri kapsamında yeniden hazırlanan kiralık işçilik düzenlemesi, işçi ve işveren sendikalarına anlatıldı. İşçi sendikalarının karşı çıktığı yeni düzenlemede, kiralık işçilik sözleşmelerinin yazılı yapılması, geçici işçilerin işyerinde çalıştırılan işçi sayısının beşte birinden fazla olamayacağı gibi sınırlamalar olacak.

Edinilen bilgiye göre, Çalışma Bakanlığı, ekimde yaptığı toplantıyla işçi ve işveren sendikalarına hazırladığı çalışmayı sundu ve görüş istedi. Düzenlemenin amacı olarak işsizlik oranında minimum 1 puanlık düşüş sağlamak gösterildi.

Daha fazla sınırlama var
Düzenlemeye göre kiralık işçi çalıştırmada sektörel kısıtlama olmayacak, kamu düzenlemenin dışında tutulacak. Kiralık işçilikle ilgili sözleşmeler yazılı olarak yapılacak ve en fazla dört aylık süreler için bu tercihler kullanılabilecek. 2009 yılında veto edilen kanun maddesinde ise süre 18 aya kadar çıkabiliyordu. Geçici işçi olarak çalıştırılanların oranı ise işyerinde çalıştırılan toplam işçi sayısının beşte birini geçemeyecek. Bu düzenleme de, 2009da dörtte bir olarak belirlenmişti. Ayrıca yeni bir sınırlamayla, işverenin iş sözleşmesi feshedilen işçisini 6 ay içinde geçici işçi olarak çalıştıramaması öngörülüyor. Kiralık işçilere örgütlenme hakkı veren düzenlemede, geçici iş ilişkisini kuracak olan büroların İş-Kurdan ruhsat alması ve teminat yatırması öngörülüyor.

Kiralık işçilik düzenlemesinde ne öngörülüyor
* Sektörel kısıtlama olmayacak
* Sözleşmeler yazılı olarak yapılacak
* En fazla dört ay için geçerli olacak
* Geçici işçi sayısı, işyerindeki işçinin beşte birini geçemeyecek
* Sözleşmesi feshedilen işçi 6 ay geçici çalıştırılamayacak.

HACER BOYACIOĞLU/Radikal