Kiralık işyerine yapılan masraflar!
Posta yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Beş yıllığına tuttuğum işyerine ihyası amacı ile bayağı masraf yaptım. Mal sahibinin müracaatı ile kentsel dönüşüme girdi ve beş yıllık sözleşmenin bitiminden önce tahliye edildim.Yaptığım bunca masraf ne olacak? ''sorusunu cevapladı
Posta köşe yazarı Tamer Heper okuyucularından A.E.'nin ''Beş yıllığına tuttuğum işyerine ihyası amacı ile bayağı masraf yaptım. Ancak mal sahibinin müracaatı ile kentsel dönüşüme girdi ve beş yıllık sözleşmenin bitiminden önce tahliye edildim. İyi ama yaptığım bunca masraf ne olacak? Dava açsam mahkeme masrafım çok olur mu?''sorusunu yanıtladı.
Kira ilişkilerinde bazı kurallar var. Bunlardan biri kiracının süresi içinde muntazaman kira bedellerini ödemesi. Diğeri ise kiralayanın kira süresi içinde kiralanan yeri kullanılır biçimde kiracıya bulundurma mecburiyetidir.
Dolayısı ile kiracı anlatılan olayda bu yeri beş yıl müddetle kullanmalıdır ve kiralayan da bu yeri beş yıl müddetle kiracıya kullanılır halde teslim ettiği gibi muhafaza etmelidir.
*****
İyi ama anlatılan olayda kiralayan kiracıya beş yıl müddetle kullanma imkanı tanımamış. Bu halde de kiracının birtakım zararlarını talep hakkı doğmuştur. Bunların arasında kiralanana yapmış bulunduğu masraf da vardır. Bunlar bilirkişi marifeti ile hesaplanır, kullanmadan kaynaklanan mutad yıpranmalar düşülür geri kalan tazminat olarak kiracıya ödenir.
*****
Böyle bir davada masraf çok mu? Bunun için bir rakam verilemez. Zira harç, taleple orantılı olarak artar. Kaybeden tarafa karşı tarafın vekalet ücreti tayin edilir ama bütün bunları davayı kaybeden taraf öder. Bu nedenle de lehine karar verilen taraf için endişe verici bir husus yoktur.
Burada yanlış anlaşılan bir nokta vardır, o da avukatlık ücretidir. Kaybeden tarafa avukatlık ücreti tayin edilir derken, kazanan taraf ayrıca avukata kendi davasını takip ettiği için kararlaştırılan ücreti öder. Bu karşı tarafa yüklenen ücret değildir, o ayrı bir husus.