Sektörel

Kiralık konut arayanlar dolandırıcıların hedefinde!

Dolandırıcılar, yükselen kiraları fırsat biliyor ve sahte ilanlarla aynı konutu defalarca kiraya vererek uygun fiyatlı konut arayanları kapora yollamaları bahanesiyle dolandırıyor. Peki ev kiralarken nelere dikkat etmeli?

Yaz tatilinin bitmesi ve üniversitelerin eğitime başlamasıyla beraber çoğalan kiralık konut ihtiyacı, kira fiyatlarını artırdı. Kiralık konut fiyatlarının yükselmesi sebebiyle uygun fiyatlı ev arayışında olan vatandaşlar ise siber dolandırıcıların hedefinde. 

Dolandırıcılar, yükselen kiraları fırsat biliyor ve sahte ilanlarla aynı konutu defalarca kiraya vererek uygun fiyatlı konut arayanları kapora yollamaları bahanesiyle dolandırıyor. Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, dolandırıcı e-postalara, telefon görüşmelerine, sahte ilanlara, sahte web sitelerine sosyal medyadaki paylaşımlara ve arama motorlarındaki sahte site reklamlarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Gerçek İlanlardaki Ev Fotoğraflarını Kullanarak Daha Uygun Fiyata Sunuyorlar

Yaz aylarından sonra yeni bir eve taşınmak isteyenler veya üniversite eğitimi için il değiştiren öğrenciler kiralık konut aramaya başladı. Fakat son zamanlarda dolandırıcılık olayları gittikçe arttı. Vatandaşların çoğu kiraladıkları evlerin gerçekte hiç olmadığına, kiraladıkları sitedeki ilanın veya sitenin ortadan kaybolduğuna ve aynı konutun defalarca kez farklı kişilere kiralandığına dikakt çekiyor ve konut arayışlatı bu nedenle kabusa dönüşüyor. Uygun fiyatlı kiralık konut arayanları, yükselen kira fiyatları sebebiyle dolandırılma potansiyelinin olduğuyla ilgili uyarılarda bulunan Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Sahte ilanlarla gerçekten ilanda olan bir evi kendi evleriymiş gibi kiralamaya çalışıyorlar. Gerçek ev detayları, genellikle başka sitelerden ya da aynı sitedeki mevcut veya eski bir ilandan çalınıyor. Dolandırıcılar, üniversitelere ya da merkezi noktalara yakın yerleri tercih ediyor. Şüphe uyandırmamak için fiyatlar makul aralıklarda tutuluyor ve inanılmaz fiyatlar gösterilmiyor. Bir ev başka bir ilanda ya da sitede 3.500 TL’ye kiralanırken dolandırıcılar aynı evi 2.750 TL’ye sunuyorlar” aşeklinde konuştu.

Ev Arayışında Olanlara 6 Uyarı

Uygun fiyatlı konut arayıan kişilerin dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Alev Akkoyunlu, 6 maddede uyarılarını sıralıyor:

1. Sahte ilanın uygun fiyatlı olması nedeniyle dolandırıcılar yoğun talep olduğunu belirterek kapora isteyebilirler. Evi görmeden kapora vermeyin. Evi gördükten sonra kapora verecekseniz, bu işlemi elden yapmayın. Mutlaka banka havalesinde ayrıntılı bir şekilde belirterek işlem yapın.

2. Ev aramayı planladığınız bölgedeki diğer benzer evlerin fiyatlarını mutlaka kontrol edin. Kiralamak istediğiniz ev diğer evlerden çok daha düşükse veya hemen kiralamanız gerekiyorsa, nedenini sorgulayın. İçgüdülerinize güvenin. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifler genellikle gerçek değildir.

3. Bu amaçla açılan sahte ilanlarda, gerçekte mevcut olmayan dairelerin fotoğrafları kullanılabilir. Emlakçıların mutlaka Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ne sahip olup olmadığını sorgulayın. Her zaman bilinen web sitelerini ve uygulamaları kullanın.

4. Dairenin sahibini ve ayrıntılarını öğrendikten sonra, biraz araştırma yapmak için Google’da arama yapın. Google haritalarda adresi doğrulayabilir ve sokak görünümü özelliğini kullanabilirsiniz. İlanlardaki fotoğrafların sokak görünümündeki görsellerle eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.

5. Siz kiraladıktan sonra dairenin ilandan kalktığına emin olun. Eğer ilan kalkmıyorsa büyük bir ihtimalle aynı ev defalarca kez farklı kişilere kiralanacaktır.

6. Dairenin fotoğrafları için tersine görsel arama yapın. Görsele sağ tıklayın ve 'Google içinde resim ara' seçeneğini seçin. Aynı fotoğrafın birkaç farklı daire için kullanıldığını görürseniz, muhtemelen bir dolandırıcılıktır. 

Kiralık konutta sahte ilan dolandırıcılığı!

Ev fiyatlarının artması dolandırıcıları harekete geçirdi!