29 / 04 / 2024

Kiralık ranza dönemi başladı: İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları ne kadar? 

Kiralık ranza dönemi başladı: İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları ne kadar? 

Başka şehirlerde eğitim alacak gençler, bugünlerde barınma sınavıyla karşı karşıya kaldı. Son günlerde paylaşımlı odalar gündem oldu. Peki İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları ne kadar? 



Yüzbinlerce üniversite öğrencisinin konut telaşı başladı. Başka şehirlerde eğitim alacak gençler, bugünlerde barınma sınavıyla karşı karşıya kaldı. 

Geçmiş senelerde iki-üç arkadaş bir araya gelerek konut kiralıyordu. Artık kira bedelleri bu duruma da izin vermezken, gençler kiraladıkları konutlarda odalarını da paylaşmak zorunda kalıyor. 

Gelen talebi değerlendiren konut sahipleri de kiralama modelini değiştirdi ve son günlerde paylaşımlı ev yerine paylaşımlı oda ilanları dikkat çekmeye başladı. 

Kiralık ranza dönemi başladı: İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları ne kadar? 

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Odalara iki-üç yatak veya ranzalar konularak kiralamalar yapılmaya başlandı. Tıpkı yurtlar gibi aynı odada iki ila sekiz kişi kalabiliyor. 

Mutfak ve banyo ortak kullanılırken, kimi zaman faturalar da kiraya dahil ediliyor, kimi zaman da ortak fatura ödeme modeli bulunuyor. Bazı konutlarda yatak odaları dışında salonların da kanepe veya yatak ilave edilerek kiraya verilmesi ön plana çıkıyor. 

Kimi konutlarda kiracılara kilitli dolaplar verilirken, ortak alanlarda güvenlik sebebiyle kamera kaydı alındığı da ifade ediliyor. Ayrıca, bu tip odalar büyüyen barınma krizi sebebiyle yalnızca öğrenciler değil, çalışanlar tarafından da tercih edilmeye başlandı. 

Kiralık ranza dönemi başladı: İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları ne kadar? 

İstenen kira bedelleri bir konutta tek başına kiracı olmaya kıyasla ucuz olsa da, bu işten kazançlı çıkan konut sahipleri oluyor. Tek başına bir kiracıdan sağlayacağı gelirin 2-3 katını, kimi zaman daha da fazlasını elde edebilen ev sahipleri, yüzde 25 zam sınırı ve kiracı tahliye etmenin uzun sürmesi nedeniyle de bu yola başvuruyor. 

İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları şu şekilde: 

- Kadıköy’de 3 kişilik odada kişi başı 4 bin 750 TL, bir ilanda da 4 kişilik odada 2 bin 250 TL ödenmesi gerekiyor.

- Avcılar’da 2-3 kişilik oda için kişi başı ödeme 4 bin Türk Lirası olarak belirtildi. 

- Esenyurt’ta 2 kişilik odada kalmanın kişi başı maliyeti 2 bin 850 Türk Lirası oldu. 

- Bayrampaşa’da 4 kişilik oda için her bir kiracı 1500 TL ödeme yapıyor. 

- Bağcılar’da 6 kişilik odalara kişi başı 1.700 TL ödenmesi gerekiyor. 

- Yenibosna’da 2 kişilik odada kişi başı ödenmesi gereken kira tutarı 3 bin 300 TL.

- Şirinevler’de 3 kişilik odalar 3 bin TL olarak veriliyor. 

- Fatih’te 2 kişilik oda 4 bin TL.

- Ataşehir’de 5 kişilik bir oda için istenen kira tutarı 2 bin 700 TL. 

- Ümraniye’de 2 kişilik odada kişi başı kira 4 bin 500 TL oldu. 

- Güngören’de 2 ranza konulan 4 kişilik odada kişi başı 2 bin TL ödeme isteniyor.

Oda 2 kişilik olursa 4 bin TL'ye, tek kişilik olursa 6 bin TL'ye kadar yükseliyor. 6-8 kişilik odalarda ise kira bedeli 1.500 TL civarında.  

Kiralık ranza dönemi başladı: İstanbul’da paylaşımlı oda fiyatları ne kadar? 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bu tip kiralamaların yasal olup olmadığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Ev sahibi ya da ev Sahibinden alt kiralama hakkı alan kiracı evi birden fazla kişiye kiraya verebilir. Bunu kısa ve uzun dönem olarak ele almak gerek. Günlük, haftalık ya da sezonluk kiralama yapılıyorsa bu Yargıtay’ın son dönemde verdiği kararlara göre ticari bir kiralamadır" açıklamasında bulundu ve apartman ya da sitede maliklerin yüzde 100’ünden onay alınmasının gerektiğini söyledi. 

"Uzun dönem bir kiralama varsa (6 ay ve üzeri), bu defa Kat Mülkiyet Kanunu’na göre; tüm kiracıların kimlik bilgileri apartman ya da site yönetimine bildirilmek ve yasal ikamet kaydı yaptırılmak zorunda" diyen Ali Güvenç Kiraz, kısa dönem gibi komşulardan yüzde 100 onay koşulu aranmadığını belirtti. 

Bu tip kiralama yapacak vatandaşların dikkat etmesi gerekenleri de anlatan Kiraz, "Eğer evi ev sahibi değil, kiracıdan kiralıyorsa o kiracının alt kiralama hakkı olup olmadığını öğrenmeli. Ev sahibinden habersiz gizli bir kiralama varsa, siz düzenli ödeme de yapsanız ev sahibinin tahliye talebinden etkilenirsiniz" ifadelerine yer verdi ve sözleşmeye doğrudan taraf olunmaması durumunda, ev sahibi ve size evi kiralayan kiracının arasındaki tüm hukuki anlaşmazlıklardan olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

Avukat Kiraz, açıklamasını "Eğer kişi ev sahibinden kiralama yapacaksa da mutlaka kira sözleşmesi yapmalı, sözlü bir anlaşma ile ödeme yapmamalı" diyerek tamamladı. 

TİHEK acımadı: Bekara ev vermeyen ev sahibi, emlakçı ve web sitelerine 90 bin TL para cezası

Yarısı bizden kampanyası başvuru sonuçları belli oldu mu? Milyonların beklediği haberde son dakika gelişmesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Afet konutları deprem yönetmeliğine uygun, güvenli ve iklim dostu olarak yapılıyor!


Geri Dön