Kiralık ve satılık dükkan sayısının zirve yaptığı İstiklal Caddesi’nde kiralar 1 milyon TL’ye kadar çıktı!
Son senelerde Taksim ve İstiklal Caddesi'nin sembol mekanları ekonomik nedenlerden ötürü birer birer kapanırken, caddede kira bedellerinin 1 milyon TL’ye kadar çıktığı belirtildi.
İstanbul denilince akla gelen ilk yerler arasında yer alan Beyoğlu'nda son senelerde köklü bir değişim yaşanıyor. Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre Beyoğlu’nun simge mekanları tek tek kapanıyor, yerlerine de zincir mağazalar veya tatlı, kuruyemiş dükkanları açılıyor. Bir zamanlar kravatsız çıkılmayan Beyoğlu'nda o dönemlerin yerinde adeta yeller esiyor.
Mega kent İstanbul'a göç, mülteci akını, Körfez'den gelen turistler ile son 10 senede özellikle kültür sanat mekanları kapanırken, pek çoğu da arka sokaklara taşınmak durumunda kaldı. Son senelerde Beyoğlu'nda kapanan bazı yerler ise şu şekilde: Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde de ekonomik gerekçelerle kapanan mekanlar olarak Denizler Kitabevi, kira bedelini karşılayamayan Robinson Crusoe Kitabevi dikkat çeken mekanlar arasında bulunuyor. Serkildoryan binasında kurulan İnci Pastanesi de 2014’te kapandı. Sonraki süreçte yeniden açılsa da yeni restorasyonu beğenilmedi ve müdavimleri tarihi dokusunu kaybettiğini düşündü. Pandora Kitabevi de yakın zamanda kapanan dükkanlar arasına yazdırdı.
KİRALAR 1 MİLYON TL’YE KADAR ÇIKIYOR
Beyoğlu İstiklal Caddesi geçtiğimiz günlerde dünyanın en pahalı 40. caddesi seçilmesine rağmen, tarihi bölgede pek çok kiralık ve satılık dükkan bulunuyor. İstiklal Caddesi’nde kiralar 250 bin liradan başlayıp, bir milyon liraya kadar çıkabiliyor. Gençlerin söz konusu caddeden giderek uzaklaştığı, Beşiktaş ve Kadıköy gibi merkezi tercih ettikleri bilinirken, Dr. Mimar Sinan Genim, caddedeki değişim ile ilgili olarak “Ticaret talebe yanıt vermeye çalışır. Şu anda kitapçı, sanat galerisi talebi yok" ifadelerini kullandı. Genim açıklamasında “Müşterisi olmadığı için kitapçılar da çekildi, kitapçılar çekildi ve müşteri açıkta kaldı diye bir durum yok. Hazzopulo içinde de eskiden kitapçılar vardı, şimdi ise yerlerini giyim mağazaları aldı" ifadelerini kullandı.
ESKİ BEYOĞLU YOK
Şehir Plancısı Erhan Demirdize de yaptığı açıklamada Taksim'in kültür turizmin merkezi olması gerektiğine değinirken şunları söyledi: “Taksim, mega kent İstanbul'un batıya dönük yüzü. Hiçbir mekanın bölgenin kimliği mutlak değil şehirler çok dinamik. Şehir değişiyor, dönüşüyor fakat söz konusu bu dönüşümlerin kentlerin mimari hafızasıyla da uyumlu olması gerekiyor."
"Taksim'deki eski sinemaların veya tarihi binaların ayakta kalması piyasada giderek güçleşiyor. Bu sebeple yerel yönetimlerin teşvikleri şart. Eğer bu teşvikler olmazsa, değişim ortamında gençliğimizdeki Beyoğlu'ndan eser de kalmayacak. Sürekli olarak yükselen kiralar da bunun sebeplerinden bir tanesi. Caddedeki tarihi yapıları piyasaya mahkum etmemek gerekli.”
SİNEMALAR GİTTİ, ALIŞVERİŞ MERKEZİ GELDİ
Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Nizam Hışım da yaptığı açıklamada Beyoğlu'na eskiden kravatsız çıkılmadığını, birisi elinde simit yese ayıplandığını dile getirerek,, "20'ye yakın sinema vardı, sonrasında Atlantik, Panpan gibi restoranlara gitme kültürü vardı. Sinemalar kapanınca o kitle de AVM’lere kaydı. İnsanlar değişirse cadde de düzelir, insanları getirecek aktiviteler ve festivaller oluşturulmalı" dedi.
Emeklilere anında 20 bin TL yatıyor! Albaraka Türk'ten emeklilere Aralık müjdesi şimdi geldi!