Emlak Konut

Kiralık ve satılık konut fiyatları ikiye katlandı! İşte kiralık ve satılık konut fiyatlarının en fazla yükseldiği iller!

Enflasyondaki yükseliş ile birlikte satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki tırmanış da devam ediyor. Gayrimenkul sektörüne yönelik detaylı emlak endeksleri üreten Reidin’in son raporu çarpıcı sonuçlar ile dolu. İşte, Türkiye genelinde kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki son gelişmeler…Raporda bu yılın mart ayı ile geçen yılın mart ayına ait satılık ve kiralık konut fiyatlarının karşılaştırması yapıldı

Gayrimenkul veri analitiği şirketi Reidin’in kiralık ve satılık konut fiyatları raporu yayınlandı. Raporda bu yılın mart ayı ile geçen yılın mart ayına ait satılık ve kiralık konut fiyatlarının karşılaştırması yapıldı. Çarpıcı sonuçların çıktığı rapor, gayrimenkul sektöründeki son gelişmelere ışık tutuyor.

Reidin, 2007 yılından buyana gayrimenkul sektörüne yönelik endeksler yayınlıyor.  Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri için de gayrimenkul fiyat endeksleri üreten Reidin’in son raporu, satılık konut ve kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artışları gözler önüne seriyor. Gayrimenkul yatırımının getirisine ilişkin hesaplamaların da yer aldığı rapora göre, bu yılın mart ayında ülke genelinde toplam getiri aylık bazda yüzde 5,89 olurken, yıllık bazda ise yüzde 130’u geçti. Türkiye genelinde amortisman süresinin  20,9 yıl olduği dikkate alınırsa konut yatırımının yıllık brüt getiri oranının ise yüzde 4,9 olduğu belirtildi.

EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI OLAN İLLER

Raporda, satılık konut fiyatlarının en yüksek ve en düşük olduğu illere yer verildi. Rapora göre 2023 Mart ayında bir önceki aya göre konut satışları yüzde 5,49 oranında artarken, geçen yılın aynı dönemine göre bir yılılk artış ise yüzde 120,40’ı buldu. Yine aynı dönemler itibariyle kiralık konut fiyatları aylık bazda yüzde 8,99 oranında yükselirken, yıllık bazda artış oranı ise yüzde 144,85 oldu.

Bu yılın mart ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 12,91 oranında artış gösterdiği Bitlis, satılık konut fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler arasında başı çekti. Çankırı’da ise metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,86  oranında gerileyerek satış fiyatlarının en çok düşük olduğu şehirler arasında dikkat çekiyor.

 KİRA ARTIŞLARINDA KARAMAN BİRİNCİ

Kira artış oranlarına bakıldığında ise 2023 yılı mart ayında Karaman’da metrekare başına konut kira değerlerinin yüzde 24,58 oranında artış gösterdiği gözleniyor. Buna göre Karaman kira fiyatlarının en fazla yükseldiği şehirler arasında ilk sırada yer alırken, Hakkari ise metrekare başına konut kira değerleri yüzde 3,42 oranında geriledi.

DEPREM BÖLGESİNDE FİYATLAR NE OLDU?

Reidin’in raporunda, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 şehirdeki konut fiyatlarına ilişkin de değerlendirmeler yer aldı. 11 ilk kapsamında bu yılın mart ayında, şubat ayına kıyasla satılık konut fiyatlarının ortalama yüzde 4,66, kiralık konut fiyatlarında ortalama yüzde 8,91 oranında artış gösterdiği tespit edildi.

ÜÇ BÜYÜK İLDE FİYATLAR COŞTU!

Türkiye’nin 3 büyük ili Ankara, İstanbul ve İzmir’de ise hem kiralık hem satılık konut fiyatlarındaki tırmanış devam etti.  Satılık konut fiyatları 2023 yılının mart ayında, bir önceki aya göre Ankara’da ortalama yüzde 7,73, İstanbul’da yüzde 5 ve İzmir’de yüzde 5,51 oranında artış gösterdi.

Kiralık konut fiyatları ise yine aynı dönem itibariyle; Ankara’da yüzde 17,81, İstanbul’da yüzde 5,33 ve  İzmir’de yüzde 8,87 oranında artış kaydetti.

İstanbul’da ilçe bazında bir değerlendirme yapıldığında ise satılık ve kiralık konut değerinin en fazla artış gösterdiği 5 ilçe ise şöyle sıralandı:

“Konut satış değerinde; Çatalca, Adalar, Bağcılar, Çekmeköy ve Silivri ilk sıraları paylaşırken, konut kira değerinde en çok yükselişin yaşandığı 5 ilçe ise; Çatalca, Ümraniye, Başakşehir, Sancaktepe ve Gaziosmanpaşa oldu.”