Kent Haberleri

Kiralık ve satılık konutlarda deprem ‘oyunu’! Federasyon başkanından peş peşe açıklamalar!

Depremlerin ardından yüksek ev kiraları iyice artarken, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu 10 bin TL’nin altında ev bulmanın zorlaştığını söylüyor. Depremzedelerin zorunlu olarak göç ettiği kentlerde bazı konut sahipleri satılık ve kiralık konutlara yüksek miktarda zam yaptı

Deprem felaketinin yaraları sarılmaya devam edilirken, depremzede vatandaşlar kendilerine yeniden hayat kurmak için çevre illere yöneldi. Depremzedelerin zorunlu olarak göç ettiği kentlerde bazı konut sahipleri satılık ve kiralık konutlara yüksek miktarda zam yaptı.

Konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: "Depremzedelerin kiralık ve satılık ev ihtiyaçlarını gören fırsatçılar fiyatlarını artırdılar. Bundan 6 gün önce 2 milyon 800 bin lira olan dairenin fiyatı bu sabah baktığımızda 4 milyon 300 bin liraya ulaşmıştı” şeklinde konuştu.

Başkan Ağaoğlu, "Bu noktada herkesin şunu hatırlamasında fayda var. Haklı bir nedene dayanmadan fiyat artışı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca cezalandırılır. TCK'nın 237 maddesi uyarınca bir sene ila üç sene arasında hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler." ifadelerini kullandı.

"5 YILA KADAR HAPİS CEZASI GETİRİLECEK"

Edinilen bilgilere göre, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ afet dönemlerinde fırsatçılık yapanlara yönelik iki seneden beş seneye kadar hapis cezası getirileceğini açıkladı. Bu kanuni düzenlemenin bir an önce çıkmasını ve fırsatçılık yaparak fahiş fiyat uygulayanların Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayet edilmesini istiyoruz” dedi.

İşte detaylar...

 

PEKİ, FAHİŞ KİRAYA KARŞI VATANDAŞ NE YAPMALI?

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na başvurunun internet üzerinden yapıldığını ifade eden Başkan Aydın Ağaoğlu, "İnsanlar gördükleri bu tür fahiş fiyat artışlarını belgeleyerek fotoğraflarıyla beraber Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na bildirirse gereken değerlendirme yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Ağaoğlu, "Bugün gittiğim bir sağlık kuruluşunda yardımcı sağlık personeli bana şunu dedi: "Konut kiraları çok arttı. Yanımdaki arkadaşım asgari ücretle çalışıyor ve 10 bin liradan aşağı ev bulamadı. Mecburen 10 bin liraya kiralamak zorunda kaldı. Peki bu kirayı nasıl ödeyecek? Belki kirayı ödeyemeyecek ve bu yüzden davalık olacak. Aylarca davalar devam edecek. Konut sahipleri vicdanlı olmalıdır. Barınma esas ihtiyaçtır. Fırsatçılara karşı devletin yaptırım uygulanmasını beklemek en tabii insanlık hakkıdır."

EV SAHİBİ YÜZDE 25'TEN FAZLA ARTIŞ YAPMAK İÇİN DİRETİRSE KİRACI NE YAPMALI?

Başkan Ağaoğlu, "Yüzde 25 kuralı sadece 2 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenen kontratlarla ilgili sınırlamadır. Yüzde 25 sınırlaması sıfır ya da boş kiralık konutlar için geçerli değildir” dedi.

"KİRALAR RAYİÇ BEDELİN YÜZDE 5'İ İLE SINIRLANDIRILMALI"

Ağaoğlu, "Burada da yapılması gereken gayrimenkullere kesinlikle bir kira standardı getirilmelidir. Her gayrimenkulün belediyede kayıtlı bir rayiç tutarı vardır. Senelik kira bedeli o gayrimenkulün rayiç bedelinin yüzde 5 oranıyla sınırlandırılmalıdır. 1 milyon TL rayiç bedeli gözüken gayrimenkulün yıllık kirası 50 bin lirayı geçmemelidir. Yasaya aykırı kira artışları talep edildiği taktirde kiracı vatandaşlar bunu vermek zorunda kalırlarsa sulh hukuk mahkemesine başvurarak iade talebinde bulunabilirler. Yani kiracı konut sahibini dava edebilir” dedi.

DEPREM FIRSATÇILARINA HAPİS CEZASI!

Adalet Bakanlığı, deprem ve salgın dönemlerinde ürün fiyatı ve kirada fahiş artış yapan şahıslara iki seneden beş seneye kadar hapis cezası ön gören yasa için teknik çalışma başlattı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın emriyle, Bakanlık, deprem ve salgın dönemlerindeki fahiş fiyat artışlarının önlenmesi için yeni yasal düzenleme için teknik çalışma başlattı.

Çalışmaları devam eden düzenleme doğrultusunda, TCK'ye yeni bir madde ilave edilerek deprem ve salgın dönemlerinde fırsatçılık yapanlara hapis cezası verilecek. Deprem ve salgın dönemlerinde kiraların ve ürünlerin fiyatlarını fahiş oranda artıranlar iki seneden beş seneye kadar hapis cezasına çarptırılacak. Aynı zamanda, bu kişilere adli para cezası verilecek.

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! 31 Mart tarihinde sona eriyor!

Yeni evlenecekler dikkat! Altında beklenen tarih verildi! Uzman isimden peş peşe tarih geldi!

Togg kredisi var mı, nasıl alınır? Togg kredisi verilecek mi?