Kiralık yazlık konut stoku resmen eriyor! Çanakkale ve Silivri'de yazlık ev sayısı azaldı: Fiyatlar da yükselecek!
Koronavirüs salgını ile başlayan yazlık konut talebi Kahramanmaraş depremleri sonrasında hızlanarak arttı. Taleple beraber son bir senede İstanbul’a yakın olan Çanakkale ve Silivri’deki kiralık yazlık konut sayısı hızla azaldı. Peki fiyatlar yükselecek mi? Özellikle Kovid-19 pandemisiyle başlayan ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra devam eden talep, yazlık konut stokunda düşüşün hızlanmasına neden oldu
Yazlık konutlara olan talep tüm hızıyla sürüyor. Özellikle Kovid-19 pandemisiyle başlayan ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra devam eden talep, yazlık konut stokunda düşüşün hızlanmasına neden oldu.
Endeksa tarafından açıklanan verilere göre; son 1 senede Türkiye genelinde yazlık bölgelerdeki kiralık konut stok seviyesinin en fazla azaldığı şehir Çanakkale olarak belirlendi.
Çanakkale'de senelik bazda yüzde 38’lik erime gerçekleşirken, Çanakkale’yi yüzde 35’ ile Silivri, yüzde 28’le Bodrum Torba, yüzde 25’lik oranla Antalya’da takip etti.
Kiralık yazlık konut stoku resmen eriyor! Çanakkale ve Silivri'de yazlık ev sayısı azaldı: Fiyatlar da yükselecek!
Endeksa’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Görkem Öğüt, kıyı ve yazlık bölgelere Kovid-19 salgını sürecinde başlayan göç hareketliliğinin deprem felaketinden sonra da artarak sürdüğünü belirtti.
Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; deprem endişesi sebebiyle bu bölgelerde az katlı ve müstakil evlerin talep gördüğüne dikkat çeken Görkem Öğüt, ayrıca uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla da beraber beyaz yakalı çalışanlar için kıyı ve yazlık bölgelerin tercihlerde öne çıktığının altını çizdi.
Öğüt, konnuya ilişkin "İl bazında baktığımızda İzmir, Aydın, Balıkesir, Muğla, Mersin ve Antalya’nın talep gördüğünü söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra olası İstanbul depreminin yeniden gündeme geldiğine de dikkat çeken Görkem Öğüt, "İstanbul’dan tamamen ayrılamayan ancak şehir merkezinde yaşamak istemeyen büyük bir kesim, Silivri ve Şile gibi bölgelerdeki müstakil ya da az katlı konutları tercih ediyor" ifadelerini kullandı ve diğer taraftan İstanbul Şile, Muğla Marmaris, Muğla Fethiye, İzmir Foça, Aydın Kuşadası, Balıkesir Ayvalık ve Alanya’da geçtiğimiz yıla göre satılık konutlarda yaşanan değer değişimine karşın yine çok rağbet gördüğünü aktardı.
Yükselen taleple beraber, kiralık ev stoklarının Türkiye genelinde düştüğüne vurgu yapan Görkem Öğüt, n büyük erimenin yüzde 38 ile Çanakkale’de yaşandığını, bu oranın Silivri’de yüzde 35, Bodrum Torba’da yüzde 28, Antalya’da ise 25 seviyelerinde olduğunu belirtti.
Yazlık konuta talep yükselirken, satılık fiyatlarında da artışlar öngörülüyor. Endeksa tahminine göre 2023 yılının sonunda Çeşme’de yüzde 25, Bodrum’da yüzde 32, Marmaris’te ise yüzde 33 seviyesinde yükseliş olacak.
Ayrıca özellikle deprem sonrası dönemde çok tercih edilen İstanbul’a yakın yazlık bölgeler olan Silivri’de yüzde 41, Şile’de ise yüzde 35 seviyesinde bir değer yükselişi yaşanacağı tahmin ediliyor.
Satılık yazlık konutlarda en fazla stok Nisan 2023 itibarıyla 5 bin 744 adet ile Antalya’da yer alırken, bu ili 4 bin 205 ile Kuşadası, 2 bin 425 ile Alanya ve 2 bin 210 ile Bodrum izliyor.
Kiralık yazlık konutlarda ise Nisan 2023 itibarıyla, en çok stok 2 bin 68 ile yine Antalya'da belirlendi. Bu ili, bin 470 ile Bodrum, 821 ile Alanya takip ediyor.