31 / 10 / 2024

Kirasını bankadan ödemeyenlere nasıl ceza kesilecek? Kim, kaç TL ceza ödeyecek?

Kirasını bankadan ödemeyenlere nasıl ceza kesilecek? Kim, kaç TL ceza ödeyecek?

17 Ekim 2024'te Resmi Gazete’de yayımlanan 328 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kiraların banka aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu getirildi. İşte ayrıntılar...




Akif Akarca ve Dr. Mehmet Şafak, Dünya Gazetesi'nde kiraların banka aracılığıyla ödenmesi zorunluluğuna ilişkin bir yazı kaleme aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi kayıp ve kaçaklarını önleyici bazı tedbirlerin peş peşe uygulamaya alındığına dikkat çekilen yazıda, şu ifadeler yer aldı:

"Özellikle teknolojik gelişmelerden de yararlanılarak, bu alanda yapılan çalışmaların en başında da ödemelerin mümkün mertebe banka veya benzeri finans kurumları aracılığıyla yapılmasını sağlamak ve bu kuruluşlarca yapılacak ödemelerle ilgili bilgilere elektronik ortamda ulaşarak, bu bilgileri yine bilgisayarlar aracılığı ile çapraz kontrollere tabi tutarak ve mükelleflerce verilen beyannamelerdeki verilerle karşılaştırarak denetlemek gelmektedir."

Kirasını bankadan ödemeyenlere nasıl ceza kesilecek? Kim, kaç TL ceza ödeyecek?

KİRALARIN BANKADAN ÖDENMESİ DÜZENLEMESİ DETAYLARI

29.07.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 268 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsiki zorunluluğunun getirildiğine dikkat çekilden yazıda, konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapmaları ve bunlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunlu tutulduğu belirtildi. 

17.10.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 328 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konuya ilişkin olarak, konut kiralarının tevsik edilmesinde uygulanmakta olan 500 TL tutarındaki sınır kaldırıldı. 

- 328 Nolu Tebliğ’le düzenlenen hususlar şu şekilde açıklandı:

Tevsik zorunluluğunun kapsamı ve tevsik zorunluluğu konulan işlemlerde belge düzeni.

1. Konutlarda ve iş yerlerinde, konutunu ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kira ile ilgili tahsilat ve ödemelerini bankalar ya da Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri şarttır.

2. Haftalık, günlük ya da benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamaları ile ilgili gerçekleştirilen tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor.

3. Konut ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kira bedeline ilişkin mahkeme ve icra yoluyla ya da ayni olarak yaptıkları tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamında bulunmuyor.

4. Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tümünün kiraya verenlerden birine bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla ödenmesi halinde, tevsik zorunluluğunun yerine getirildiği kabul edilecektir.

5. Bankalar ya da Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracı kılınmak suretiyle; para yatırma, havale, EFT, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont ya da hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden, bu belgeler tevsik edici belge olarak görülecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamda yer alıyor. Kişilerin kira ödemelerini; banka şubelerine giderek T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ad soyad/unvan bilgileri ve “kira ödemesi” açıklamasıyla kiraya verenin hesabına ödemesi halinde de tevsik yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacaktır.

Kirasını bankadan ödemeyenlere nasıl ceza kesilecek? Kim, kaç TL ceza ödeyecek?

KİRALARIN BANKA ARACILIĞIYLA ÖDENMESİNDE CEZA UYGULAMASI 

328 Nolu Gelir Vergisi Tebliği ile getirilen ve yukarıda belirtilen zorunluluklara uymayanların her birine, her bir işlem için; 

1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabına ilişkin 20 bin Türk Lirası’ndan,

2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde belirlenenler hakkında 10 bin TL'den,

3. Yukarıda yazılı olanlar dışında kalanlar hakkında 5 bin TL'den

düşük olmayacak şekilde işleme konu tutarın yüzde 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. 

Fakat, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon TL'yi aşamayacak. 

Kirasını bankadan ödemeyenlere nasıl ceza kesilecek? Kim, kaç TL ceza ödeyecek?

Akif Akarca ve Dr. Mehmet Şafak'ın 'kiraların banka aracılığıyla ödenmesi zorunluluğunda yeni düzenleme' başlıklı yazısında şu ifadelere yer verildi:

"Tevsik zorunluluğuna aykırı bir şekilde ödeme yapanların; durumu, ödemeyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödemede bulunan adına bu düzenleme uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.

Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayanlar için asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan tutarlar ile ceza miktarları her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanun uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacaktır."

İnşaat sektöründe bir ilk! Yeni yöntem ile binalar artık çimentosuz üretilebiliyor!

Kapalıçarşı kuyumcu altın fiyatları! Gram, çeyrek, Ata, gremse altın fiyatı ne kadar? 31 Ekim 2024 altın fiyatları

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan hesapladı: 1 metrekare konutun birim maliyeti 26 bin, müteahhite maliyeti ise 33 bin TL!


Geri Dön