Genel

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı bir evde kaç sene oturabilir?

Kiracılar ve ev sahipleri birtakım durumlar ile karşılaştıklarında neler yapılması gerektiğini merak ediyor. İşte o detaylar!Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı iletişimi korumayı sürdürür

EV SAHİBİ KİRACI VARKEN EVİ SATARSA NE OLUR?

Kiracı ve ev sahipleri imzalanan kira sözleşmesi ile korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı iletişimi korumayı sürdürür. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına gerek yoktur.

Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı diyaloğunu korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapmasına gerek yoktur. Ev sahibinin onaylı yeni hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi dışında başka bir işleme gerek yoktur. Kısacası kira hukukunu içine alan yasalara göre evin sahibinin kiracının oturduğu evin satılması halinde, kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu bulunmamaktadır.

İşte kiracıların sorduğu diğer sorular ve onların yanıtları…

OĞLUM OTURACAK DİYE KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

 'Çocuğum oturacak' bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemez. Ev sahibi 'Oğlum oturacak' demesi halinde de daireyi bir başkasına 3 yıl süre ile kiraya veremez. Aksi durumda kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.

KİRACI BİR EVDE KAÇ SENE OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkı bulunmaktadır. Bunun için ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmelidir.

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Ayrıca mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı da kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler isteyemez. Ama kiranın ödenmemesi halinde ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir.

EV SAHİBİ HANGİ HAKLA KİRACIYI ÇIKARABİLİR?

Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır oturan kiracıya karşı tahliye davası açılabilir. Kiralayanların ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçlarından doğan bir taşınmaz olduğu zaman taşınmaz tahliyesi davası için başvuruda bulunulabilir. Kiralanan taşınmazda yapılacak tadilatlar nedeniyle de tahliye mümkün değildir. Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile tahliye mümkün hale gelir. Kira kirayı ödenmezse aynı kira yılı içinde iki haklı ihtar gönderilerek kiracının çıkarılması sağlanabilir.

Eğer kiracı taşınmaza özenli davranmaz ise yine tahliye mümkündür. İflas eden kiracının verilen süre içinde güvence göstermemesi halinde kiracı mülkten çıkabilir.

Devletten kadınlara zamlı maaş ödemesi! Asgari ile o ödemede zamlandı! İşte detaylar!

Binlerce çalışana 12 bin 401 ikramiye! İşte 2023 ikramiye ödeme tarihleri!