Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım?
Kira, mülk sahibine her ay ödenen bir miktardır. Bu miktar önceden iki taraf arasında yapılan kontratta da yazar. Peki “Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?” İşte detaylar!
KİRA NE KADAR GECİKİRSE İHTAR ÇEKİLİR?
Kiracı ihtarnamenin tebliğinden başlayarak 30 gün içerisinde geciken kira bedelini ödemez ise kira döneminin sonu beklenmeden temerrüt sebebi ile tahliye davası açılabilir.
Peki “Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı evden çıkmıyor ne yapmalıyım?” İşte bu ve benzeri sorularının yanıtları…
KİRACI EVDEN ÇIKMIYOR NE YAPMALIYIM?
Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyor ve evden çıkmıyor ise dava yoluyla tahliye edilebilir. Tapu devri yapıldıktan sonra 1 ay içerisinde ihtarname yollanmaz ise yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılmaktadır.
EV SAHİBİ KİRAYI GEÇ YATIRAN KİRACI ÇIKARABİLİR MI?
Kiracı kirayı geç ödüyor ya da hiç ödeme yapmıyor ise aynı kira yılı içinde yapılacak 2 haklı ihtar ile kiracının tahliyesi istenebilir. Tahliye davası kira döneminin bitiminde açılır. Kira ödeme zamanlarının net bir şekilde tespitinin yapılması için de kiranın banka havalesi yolu ile alınması ispat açısından fayda sağlar.
KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?
Kirasını düzenli ödeyen kiracı tahliye ettirilebilir mi? Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren kişi yani mülk sahibi, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Bu davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da bakmak ile yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacından dolayı kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
NOTERSİZ YAPILAN KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ Mİ?
Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Hatta kira kontratlarının yazılı olması bile zorunlu değildir. Ancak yazılı olması anlaşmazlık durumunda ispatta kolaylık sağlar. Örnek verilirse, kira sözleşmesinin yazılı olmasının belki de en önemli faydası kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylık olmaktadır.
KİRA KONTRATINDA ARTIŞ ORANI YAZMIYORSA NE OLUR?
Bu sorunun yanıtını Yargıtay'ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karara göre verirsek, kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar ile yapılacağı açık bir şekilde belirtilmiyor ise ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa bile kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.