18 / 05 / 2024

Kirasını geç ödeyen kiracı hakkında ev sahipleri ne yapabilir? 

Kirasını geç ödeyen kiracı hakkında ev sahipleri ne yapabilir? 

Türkiye’de kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar sürekli devam ediyor. Son zamanlarda iki taraf arasında merak edilen konulardan biri de kiracının kirasını geç ödemesi durumu. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan ev sahibi ne yapabilir? 



Kiracıların kira ödemelerini aksatmaları ve geç ödemeleri karşısında ev sahiplerinin doğan yasal hakları merak konusu. Bu süreçte kirasını düzenli ödemeyen kiracıya nasıl bir yaptırım uygulanır?

Ev sahipleri ile kiracılar sürekli olarak karşı karşıya geliyorlar. Buna göre, taraflar kendi açılarından olaya baktıklarında kendilerini haklı görüyorlar. Kamuoyunda ise ev sahiplerinin de kiracıların da haklı bulundukları durumlar bulunuyor. Fakat kimin haklı görüldüğü değil yasaların verdiği hüküm önemli. Kirasını zamanında ödemeyenler için ise yapılacak olan uygulama çok net karşımıza çıkıyor.

EV SAHİPLERİ NOTERDEN İHTAR ÇEKİYOR!

Ev sahipleri kiracılarının kira ödemesi yapmamaları durumunda doğan yasal haklarını kullanabiliyorlar. Kiracılar ev sahibine belirlenen günde kira ödemesi yapmakla sorumludur. Yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı bazı kiracılar bu kira ödemelerini geciktirebiliyorlar. Ancak bunu yapma hakları bulunmuyor. Bu durumda da ev sahiplerinin bir kısmı yasal haklarını kullanıyorlar.

usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Ev sahipleri kiracıları kirayı 1 gün bile geciktirse ihtar çekme hakkına sahipler. Noter üzerinden çekilen bu ihtar ileride olası mahkeme sürecinde ev sahiplerinin en büyük dayanağı oluyor. Uygulamaya göre senelik uzatılan kira sözleşmeleri esas alınarak hareket ediliyor. Bir kira sözleşmesi senesinde ev sahipleri eğer kiracıya 2 haklı ihtar çekerler ise o kiracının evden çıkmasını mahkeme aracılığı ile isteyebilirler. Kirasını geciktiren kiracıya noter üzerinden ihtar verilir.

Kirasını geç ödeyen kiracı hakkında ev sahipleri ne yapabilir? 

Kira sözleşmesi yılı içerisinde haklı bir gerekçe ile ev sahibi kiracıya iki ihtar çekmişse ve kiracı borcunu ödese bile ev sahibi kiracının evden tahliyesini de isteyebiliyor. Bu durumda kiracının evden tahliyesi üstelik mahkeme kararı ile sağlanabiliyor. Bu duruma düşmek istemeyen kiracıların kira ödemelerini düzenli olarak yapmaları gerekiyor. Düzenli kira ödeyen bir kiracının ev sahibi tarafından evden çıkarılması oldukça zor bir durumdur. Bunun için çok özel şartların gerçekleşmiş olması gerekir.

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Kiracı boşanması durumunda kira sözleşmesi nasıl işler?

Kiracılar aman dikkat! Ev sahibiniz size borç çıkartabilir...

Kiracılar dikkat! Apartmanda kiracı olan kişiden yöneticisi olur mu?

Ev sahipleri kiracıya depozitoyu faizi ile mi öder? Depozito nasıl verilmeli ve saklanmalıdır?

Ev sahipleri, evi göstermeyen kiracı hakkında nasıl bir işlem yapmalı? Kiracılara ceza verilir mi?

Satışı yapılan evden, kiracı nasıl çıkartılır? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!


Geri Dön