Emlak Terimleri

Kiraya verenin hakları nelerdir?

Kira hukukuna göre, kiraya veren hangi hak ve sorumluluklara sahip oluyor? Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre kiraya verenin hakları nelerdir? İşte yanıtı...

Kiraya verenin hakları nelerdir?

Kiralamanın söz konusu olduğu durumlarda kiraya veren ve kiracı birbirlerine karşı hak ve sorumluluk yüklenmiş oluyor. Kiralama süresince, kiraya veren kimse hangi haklara sahip oluyor, diyorsanız kiraya verenin haklarını belirtelim.


Kiraya verenin hakları arasında kiracıya ihtar çekmek, kira kontratını feshetmek, kiracıyı evden çıkarmak, söz konusu evin zorunlu tadilatlar hariç tadilatları kabul etmemek gibi hakları bulunuyor.


Kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmasında ev sahibi, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor. Ev sahibi olarak, bu gibi durumlarda kira kontratını feshedilebiliyor.


Kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması; Evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması gibi durumlarda da kiraya veren evin tahliyesini isteyebiliyor.


Kanuna göre, ev sahibi kiraya konu olan evi boyasız verdiği takdirde, kiracı da aynı şekilde boyamadan çıkabiliyor. Ancak, ev sahibi evi boyayıp verdiği zaman ise kiracının da aynı şekilde evi boyayıp çıkması gerekiyor. 


Bu nedenle ev sahibi evi eski hali ile istediği için, kiracının evden çıkarken evi eski haline getirmesi gerekiyor. Bu nedenle evin eski durumunun ispatı için kiralama aşamasında evin fotoğraflarının çekilmesi faydalı oluyor.


Kiracı kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibinden talep edemiyor.  


Kiracı hakları!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com