02 / 05 / 2024

Kiraya verenin teslim borcu nedir?

Kiraya verenin teslim borcu nedir?

Kira ilişkileri ile ilgili yasal esasları içerisinde barındıran Borçlar Kanununda belirtilen kiraya verenin teslim borcu nedir? Kiraya veren, kiracısına söz konusu taşınmazı ne zaman teslim eder?



Kiraya verenin teslim borcu nedir?

Kira ilişkileri ile ilgili yasal esasları içerisinde barındıran Borçlar Kanunu kapsamında ev sahibinin kiracısına söz konusu taşınmazı ne zaman teslim etmesi gerektiğine ilişkin esaslar yer alıyor. Ev sahibi evi kiracısına ne zaman teslim eder?


Kanunda kiraya verenin kiracısına karşı olan borçları arasında teslim borcu da yer alıyor. Peki, kiraya verenin teslim borcu nedir? Ev sahibi evi kiracısına ne zaman teslim eder?


Teslim borcu..

Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. 


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


Vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanma borcu

Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Yan giderlere katlanma borcu

Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür.


Kiralananın teslim anındaki ayıplarından sorumluluk

Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.


Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.


Kirada hapis hakkı nedir?




Geri Dön