Sektörel

Kiraya verilen evin hasarından kim sorumludur?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''kiraya verilen evin hasarı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı..

Sahibi bulunduğum dairem kirada. Dairenin sıva altı su borularında eskime nedeni ile akıntı olmuş. Akıntının yeri tam olarak tespit edilmediği için usta, “Öyle kalsın akıntının yeri kendini belli eder” deyip gitmiş ama bu alt katta hasara neden olmuş. Hasarın tazmininden kim sorumlu? ● M.K. 

 

Kiralananda ortaya çıkan ayıplar elbette giderilecektir. Küçük onarımları kiracılar yapabilir. Ancak büyük onarımlar için kiralayana bilgi verilmeli, hatta onarımın yapılmaması halinde tazminat, kiradan indirim gibi taleplerde bulunulacağı bildirilmelidir. Ancak bir bağımsız bölümdeki arıza nedeni ile bir başka bağımsız bölüm zarar görmüş ise zarara neden olan bağımsız bölüm maliki ile birlikte bu olayda olduğu gibi zararın oluşmasına ve artmasına sebep olan kiracı da sorumludur. Zira bir su borusu arızası var ise ve bu belirlenmiş ise bunun derhal giderilmesi gerekir. “Bekleyelim bakalım nereden çıkacak” denilemez. Zira beklenilmesi halinde bir yerlerde hasar oluşacağı kaçınılmazdır. Olaydaki hasar ihmalden kaynaklanmıştır.

 

Bugün su kaçaklarının tahminle tespiti artık tarihe karışmıştır. Su kaçakları özel cihazlarla nokta olarak tespit edilebilmektedir. Olayda, arızanın oluştuğu bağımsız bölüm maliki, malik sıfatı ile kiracı ise ihmali nedeni ile diğer bağımsız bölümde oluşan hasardan sorumludur. Ancak sonradan, ihmali nedeni ile hasarın oluşmasına neden olan kiracısına rücu hakkına sahip olacaktır.