Kiraya verilen mülkün vergisi nasıl ödenir?
Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince, bir sene içerisinde kiraya verilen taşınmazlardan elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, kiraya verilen mülkün vergisi nasıl ödenir?
Kiraya verilen mülkün vergisi nasıl ödenir?
Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince, bir sene içerisinde kiraya verilen taşınmazlardan elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.
Kira gelir vergisi mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Vergi için kıstas olan istisna bedelleri de yine mesken ve işyerleri için farklı tespit ediliyor.
2015 yılında kiraya verilen mülkün vergilendirilmesinde istisna bedeli, 3.600 TL olarak tespit edildi. 2014'te bu bedelden yüksek kira geliri elde eden kimselerin öncelikle beyanname vererek, iki eşit taksit halinde ödemeleri gerekiyor. Peki, kiraya verilen mülkün vergisi nasıl ödenir?
Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;
- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)
- Gerçek Gider Yöntemi
Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi
seçilemiyor.
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.
Götürü Gider Yönteminde Gider İndirimi
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. (Örnek olarak, işyeri kira geliri ile birlikte hak kira geliri de elde eden mükellefler, verecekleri gelir vergisi beyannamelerinde hak kira geliri yer aldığından dolayı gerçek gider yöntemini seçmek zorundadırlar.)
Gerçek Gider Yönteminde İndirilecek Giderler
Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından
aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebilir.
- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma,
ısıtma, su ve asansör giderleri,
- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,
- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,
- Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)
Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
- Amortismanlar,
- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım
giderleri ile bakım ve idame giderleri,
- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
- Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)
Kira beyannamesi 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com