Genel

Kiraya yüzde 25’den fazla zam yapılır mı? Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Kira artış oranı bilindiği üzere yüzde 25 oranında sabitlendi. Ancak bu duruma hiçe sahip kirayı istedikleri miktarda arttıran ev sahipleri bulunuyor. Peki bu durumda ne yapılır?jpg'/>

Kiracılar yüksek kira artışı ile karşılaştıklarında ne yapmalıdırlar, Kiraya yüzde 25’den fazla zam yapılır mı, bu suç mu, Kiraya fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir? İşte bu soruların merak edilen yanıtları şu şekildedir…

KİRAYA FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ ŞİKAYET EDİLİR Mİ, NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Ev sahiplerinin, ekonominin gidişatına bakarak bu durumdan yararlanarak istemeleri ve istenilen miktarlarda yükselttikleri kiraların dengelenmesi için bakanlar tarafından yeni yaptırımlar uygulanmaya karar verdi. Ev sahibi şikâyet hattı ile kiracılar, fahiş kira artışlarında ev sahiplerini e-devlet sistemi üzerinden kolayca şikayette bulunabilir.

İşte kiracıların merak edip sorduğu diğer sorular…

KİRAYA YÜZDE 25’DEN FAZLA ZAM YAPILIR MI?

Avukat Elvan Kılıç, yüzde 25 zam oranı hakkında; Kiracıların yüzde 25'in üzerinde artış yapmak zorunda olmadıklarını dile getirdi.

Avukat Kılıç, "Yüzde 25 olarak kirayı hesaplayıp ev sahibinin hesabına yolladığında ev sahibinin, 'Sen bunu benim hesabıma attın, ben bunu kabul etmiyorum.' Deme gibi bir lüksü yok. Bu oranı kabul etmek zorundadır. Eğer bu oranı kabul etmezse, kiracı evinden çıkmak zorunda değil. Burada ev sahibi, 'Ben kabul etmiyorum.' diyerek dava açma hakkı vardır" diye konuştu.

Kılıç, kiracıların kendilerine baskı yapan ev sahiplerini şikayet edebileceğine de değindi ve şunları söyledi; Kontrat devam ettiği müddetçe ev kiracıya aittir. Kiracının izni olmadan o eve hiç kimse giremez. Bununla ilgili şikayet yoluna gidilebilir. Yüzde 25'in üzerinde kira artışı talep eden ev sahiplerinin çabaları boşunadır."

KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?

Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemek zorundadır. Ayrıca mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı da kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Ama kiranın ödenmemesi durumunda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açma hakkına sahiptir.

Hisseli tapu nasıl alınır? Ortak tapulu habersiz ev satışına nasıl engel olunur?

Ev sahibi 5 yıl sonra kiracıyı çıkarabilir mi?

Zamlar kapıyı çalmaya başladı! Süte zam mı gelecek? İşte detaylar!