Emlak Terimleri

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Konut ya da işyerini kiraya veren mal sahipleri kira bedeli ödemesi yapmayan kiracıların yasalara uygun nasıl tahliye edilebileceğini araştırıyor. Peki, kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?Bu noktada kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor

Gayrimenkul sahipleri, ev ya da işyerlerinin boş durmasındansa aylık gelir elde etmek için bir başkasına kiralayabiliyor. Bu noktada kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmeyi imzalayn tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.

Kanunen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kimi zaman mal sahipleri iyi bir kiracı bulmakta zorlanabiliyor. Kiradaki taşınmaza zarar vermeyen ve kira bedelini zamanında ödeyen kiracılar olduğu gibi hem taşınmazı hor kullanan hem de kira bedelini ödemeyen kiracılar da bulunuyor. 

Ödemeyi aksatan veya hiç yapmayan kiracılar yasalar doğrultusunda tahliye edilebiliyor. Peki, kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

KİRACININ SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Kiracının sorulumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında açık bir şekilde yer alıyor. Buna göre;

Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.

Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. 

Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.

KİRACI İFLAS EDERSE NE OLUR?

Kiracının iflasının halinde mal sahibinin hakları Borçlar Kanunu madde 332'de düzenleniyor. Buna göre;

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebilir. Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. 

Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.
 

KİRAYI ÖDEMEYEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ödemezse, mal sahibi kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini beyan edebilir.

Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

30 günlük sürenin ardından üçüncü bir ihtar yapılmadan kira ödemeyen kiracıya karşı tahliye davası açılabilir.
 

Kiracı aidata itiraz edebilir mi?

Kiracı anahtar teslim tutanağı örneği 2022!

Kontratsız kiracı oturtmanın cezası var mı?