Ekonomi

Kirazda hasat coşkusu! Bu yıl kiraza doyacağız ama fiyatlar şimdilik el yakıyor!

Kirazda yılın ilk hasadı Manisa’da yapıldı. Üreticiler ve ihracatçılar bu yıl rekoltenin oldukça verimli olduğunu belirtirken, vatandaşın da kiraza doyacağını dile getirdiler. Bu arada sezonun ilk kirazı sembolik olarak düzenlenen açık artırmada satışa sunulurken, kilo fiyatı görenleri şok etti.Türkiye’nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden Manisa’da ilk kiraz hasadı yapıldı

Kirazda hasat coşkusu yaşanıyor. Türkiye’nin erkenci kiraz üretim bölgelerinden Manisa’da ilk kiraz hasadı yapıldı. Manisa Şehzadeler İlçesi Aşağı Çobanisa Mahallesi'nde yapılan hasat törenine katılan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, bu yılın kirazda rekorlar kıracağımız bir yıl olacağını söyledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, bugün itibariyle startını verdikleri  sezonunun ülkemize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza bereket getirmesini dileyerek “Hem Türkiye’nin hem kuzey yarımkürenin ilk kiraz hasadını yapıyoruz. Manisa kirazda erkenci bir bölge. Geçen yıla göre daha verimli ve bereketli bir kiraz sezonu geçireceğimize inanıyoruz” dedi.

Geçen yıl 57 bin ton kiraz ihracatı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Uçak, bu sezon hava koşullarında bir olumsuzluk yaşanmazsa daha önce rekorlar kırdıkları 80 bin ton ve 200 milyon dolar seviyelerine tekrar çıkabileceklerini öngördü.

DÜNYA ÜRETİMİNDE BİRİNCİYİZ

Türkiye’nin kirazda dünya üretiminde birinci sırada yer aldığını söyleyen Uçak, Almanya, Rusya gibi geleneksel pazarların yanı sıra Hong Kong, Singapur, Hindistan gibi ülkelerde de Türk kirazının çok beğenildiğini dile getirdi.

Hayrettin Uçak, üreticiler ve ihracatçılar başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, enstitüler ve üniversitelerin hep birlikte güç birliği yapması halinde Türkiye’nin hem yeni pazarlardaki payını artırabileceğini hem de yeni çeşitlerle hasat ve ihracat sezonunu uzatılabileceğini söyledi. Uçak, kirazın tüm tarım sektöründe lokomotif ihraç ürünü olma potansiyeli olduğuna işaret etti.

BU YIL REKOLTE BEREKETLİ

Manisa Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara da 2023 yılının üreticiler ve ihracatçılar açısından bereketli bir sezon olmasını dilerken, Kuzey Yarımkürenin ilk kirazını üreten ve emeği geçen bütün çiftçilere teşekkür etti.

Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, çiftçiler ve ihracatçılar ile yaptıkları görüşmelerden edindikleri izlenimlere göre bu yıl rekoltenin bereketli olacağını dile getirirken, vatandaşın da kiraza doyacağı bir dönem olacağını sözlerine ekledi.

KİLOSU 800 LİRADAN SATILDI

Öte yandan Manisa’da üretilen sezonun ilk kirazı sembolik olarak düzenlenen açık artırmada satıldı. Açık artırmada satılan kirazın kilosu 800 liradan alıcı buldu.

Hasat törenine katılan Manisa İl Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk de Manisa’nın kirazda önemli bir merkez olduğuna işaret ederek 48 bin 832 tonla üretimde 4’üncü sırada olduklarını ifade etti. 2022 yılı verilerine göre Manisa’nın 3 milyon 103 binin üzerinde kiraz ağacına sahip olduğunun altını çizen Öztürk, gelecek dönemde üretimde daha da yukarılara çıkacaklarını söyledi.