Ticari

Kırgızistan konut inşaatına 100 milyon dolar ayırdı!

Kırgızistan'ın güneyinde 2 bin 323 özel ev ve devlet ve kamu kurumu zarar gördü

Kırgızistan yönetimi, ülkedeki siyasi, ekonomik ve etnik krizler yüzünden devlet bütçesinin ciddi açık vermesi üzerine kredi veren ülkeler ile uluslararası mali kurumlardan mali yardım alabilmek için konferans düzenliyor.
        
Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, konferansta yaptığı konuşmada, son üç ayda Kırgızistan'da yaşanan olayların devletin varlığını tehdit ettiğini ve Kırgızistan´ın özgürlüğün bedelini çok ağır ödediğini belirtti.
        
Devrik lideri Kurmanbek Bakiyev'in yandaşlarının düğmeye basmasıyla ülkenin güneyinde kan akıltıldığını belirten Otunbayeva, Bakiyev ailesini Kırgız ve Özbek halklarını birbirine düşürmekle suçladı.
        
Otunbayeva, hükümetin değerlendirmelerine göre, etnik çatışmanın yaşandığı Oş ve Celalabad eyaletlerinin onarımı için kısa vadede 350 milyon dolar ve 100 milyon dolar da güneyin ekonomisinin kalkınması için gerektiğini kaydetti.
        
Ülkedeki şiddet olaylarının milli ekonomiyi yüzde 5 oranında küçülttüğünü ve Oş ile Celalabad eyalet ekonomisinin çöktüğünü hatırlatan Otunbayeva, bu çerçevede ayrıca, gıda sektörüne 50 milyon dolar, enerji sektörüne 180 milyon dolar gerektiğini vurguladı. Otunbayeva, bu yılın bütçesinin 619 milyon dolar açık vereceğini de ifade etti.
        
Otunbayeva, yardımların, konut inşaatına, gıda güvenliğinin sağlanmasına, bütçenin desteklenmesine, düşük kredilerin verilmesine, maaşların ve hasar ücretinin ödenmesine öngörüldüğünü söyledi.
        
Otunbayeva ayrıca, "bir daha bir ailenin ve klanın ülkeyi yönetmesine izin verilmeyeceğini" vurgularken, önümüzdeki günlerde "demokrasiye dönüş" adlı programı onaylayacaklarını hatırlattı.
        
Uluslararası kurumların ve Batının mali yardımına çok ihtiyaç duyduklarını kaydeden Otunbayeva, Kırgızistan'a verilecek yardımın doğru ve şeffaf kullanılacağını belirtti.
        
Otunbayeva, Oş ve Celalabad eyaletlerini İmar ve Kalkınma Müdürlüğünün kurulmasıyla birlikte iç ve dış sermayenin toplandığı bir fon oluşturduklarını ve yakında sözkonusu yardım sermayesinin doğru kullanılması için denetim konseyini kuracaklarını kaydetti.
        
Kırgızistan'ın bugün genel seçimlere hazırlandığına dikkat çeken Otunbayeva, yolsuzlukla ve rüşvet ile mücadele ve kanun üstünlüğünü sağlayacaklarını yanı sıra iş sektörünün ve yargı organlarını da reform edeceklerinin altını çizdi.
        
Başbakan Birinci Yardımcısı Amangeldi Muraliyev, Kırgızistan´ın karşı karşıya kaldığı krizden uluslararası kurumların yardımı olmadan çıkamayacağını ifade ederek, ülkede bankacılık, ekonominin kalkınması, istikrarın sağlanması ile birlikte ülkenin güneyde imar çalışmaları için 2012 yılında kadar 1 milyar 400 milyon dolar gerektiğini söyledi.
        
Oş ve Celalabad eyaletini İmar ve Kalkınma Müdürü Cantoro Satıbaldiyev de ülkenin güneyinde 2 bin 323 özel ev ve devlet ve kamu kurumunun zarar gördüğünü hatırlattı. Satıbaldiyev, güneydeki etnik olaylarının ülkeye, manevi, siyasi, psikolojik, ekonomik ve sosyal zarar verdiğini kaydederken, hükümetin bölgede konut inşaatına 100 milyon dolar ayırdığını bildirdi.
        
Konferans, başta Türkiye, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İsviçre, Japonya, Çin, Kore ile Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT), Birleşmiş Milletler (BM), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Kızıl Haç, Avrupa Komisyonu, Asya Kalkınma Bankası, Aga Han Kalkınma Örgütü, Uluslararası Göç Örgütü gibi kuruluşların yetkilileri ile temsilcileri katılımıyla sürüyor.
AA