Emlak Terimleri

Kiriş nedir?

Yapılarda olmazsa olmaz niteliği taşıyan kiriş nedir, kiriş nasıl yapılır? Merak ediyorsanız kiriş hakkında detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kiriş nedir?

Bir inşaat terimi olan kiriş, boyu doğrultusundaki eksenine dik kuvvetlerin etkisi altında bulunan çubuk; döşemeden gelen yükleri düşey taşıyıcılara aktaran, eğilmeye dayanıklı strüktür ögesi olarak ifade ediliyor. 


Genel olarak ahşap, çelik ve betonarme olarak yapılan kirişler hafif alaşımlarda da yapılabiliyor.


Bir kirişin herhangi bir kesitindeki eğilme etkisi, eğilme momenti hesaplanarak bulunuyor. Kirişler; ana kiriş, ankastre kiriş, basit kiriş, bileşik kiriş, dolu gövdeli kiriş gibi çeşitlere ayrılıyor.


Kiriş çeşitleri..

-Ana kiriş, döşemelerden veya ikincil kirişlerden aldığı yükleri başka kirişlere değil de doğrudan doğruya kolonlara ya da taşıyıcı duvarlara aktarıyor.

-Ankastre kiriş, uçları ankastre mesnetli kiriş olarak ifade ediliyor.

-Basit kiriş, tek açıklıklı iki mesnetli izostatik kiriştir.

-Bileşik kiriş, eğilme dayanımını artırmak amacıyla birtakım parçaları kama, cıvata, perçin ya da kaynakla birbirine bağlayarak, meydana getiriliyor.

-Dolu gövdeli kiriş, gövdesinde boşluk yaratılmamış kiriş.

-Howe kirişi, çift köşegenli ahşap kafes kiriş.

-İkincil kiriş, kolonlara ya da duvarlara oturmayıp başka kirişlerce taşınan kiriş.

-Kafes kiriş, açıklık büyüdükçe kirişlerin yüksekliği artıyor. Buna karşılık kirişin içini boşaltmak mümkün oluyor. Boşaltma sonucunda kiriş, çekme ve basınç çubuklarından ibaret hale gelebiliyor. Böylece basınç ve çekme çubukları ile yapılan kirişlere kafes kiriş deniyor.

-Kastella kirişi, petek kiriş olarak ifade ediliyor.

-Petek kiriş, gövdesi zikzaklı bir şekilde boyuna biçildikten sonra kaydırılıp kaynaklanarak yüksekliği arttırılmış "I" putrelidir.

-Sandık kiriş, üst ve alt başlıkları yan yana ve birbirine tutturulmuş dolu gövdeli paralel iki putrelden oluşan bileşik kiriş olarak tanımlanıyor.

-Şaşırtma kirişi, bir baca dolayısıyla kesintiye uğrayan kirişlerin uçlarının bağlandığı, dik doğrultudaki ahşap kiriş.

-Yassı kiriş, yüksekliği genişliğinden daha az olan kiriştir. Genellikle kirişlerin döşemeden aşağıya doğru çok sarkmaması istenilen durumlarda kullanılıyor.

-Yüksek kiriş, narinliği, basit kiriş durumunda 2'den küçük, sürekli kiriş durumunda 2,5'ten küçük olan doğru eksenli genellikle sabit kesitli kiriştir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com