Sektörel

Kırklareligaz'ın yüzde 50,1'ini Mitsubishi Heavy Industries aldı!

Mitsubishi Heavy Industries Ltd ve Üründül Grubu şirketlerinden Ata Kombine Çevrim Santrali Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye’ de elektrik üretimi işi için ortaklık anlaşması imzaladı...


Mitsubishi Heavy Industries Ltd ve Üründül Grubu şirketlerinden Ata Kombine Çevrim Santrali Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye’de elektrik üretimi işinde ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşmayla Kırklareligaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 50.1 hissesini Mitsubishi Heavy Industries aldı.


İmzalanan anlaşmanın ardından düzenlenen toplantıda, bu ortaklıkla birlikte Kırklareligaz Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Kırklareli ilinde 520 MW kurulu güce sahip Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali inşa edeceği açıklandı. Santralin inşaatı, yüklenici Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd ve Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe Ltd konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek. İnşaatın yaklaşık 30 ay sürmesi ve santralin 2016 yılında üretime geçmesi öngörülüyor.


Üründül Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Üründül, Mitsubishi Heavy Industries Ltd şirketi ile enerji alanında kurdukları ortaklıktan dolayı memnuniyet duyduklarını belirtti. Üründül, “Türkiye ekonomisinin ve enerji sektörünün gelişimine adanmış 30 yıllık bir geçmişe ve deneyime ilave olarak bu ortaklıkla Üründül Grup, Türkiye’de elektrik sektöründe  güçlü bir şirket olmak yolundaki hedefine doğru kararlılıkla yürüyecektir" dedi.


Mitsubishi Heavy Industries Ltd Başkan Vekili Atsushi Maekawa ise Üründül Grubu ile kurdukları ortaklığın, Mitsubishi Heavy Industries Ltd’nin yabancı bir ülkedeki bir elektrik üretim projesine yaptığı dördüncü yatırımı oluşturduğunu kaydetti. Maekawa, Kırklareligaz Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali projesine daha önceki yatırım projelerine nazaran daha derinlemesine eğileceklerini ifade etti.


Maekawa şöyle konuştu:


"Gaz türbinli bir kombine çevrim elektrik üretim sistemi; bir gaz türbini, buhar türbini, jeneratör, ısı geri kazanım buhar jeneratörü ve yardımcı donanımdan oluşuyor. Gaz türbinli kombine çevrim sisteminde gaz türbini, elektrik üretmek için kullanılırken, atık ısısı, yine elektrik üreten bir buhar türbinini çalıştırmak için kullanılıyor. Bu konfigürasyon, gaz türbinli kombine çevrim elektrik santrallerinin enerjiyi daha verimli kullanmalarını ve enerji tasarrufu yapmalarını mümkün kılıyor. Ayrıca daha az karbon dioksit (CO2) yaydıkları için çevre ile uyumu da güçlendiriyor."



Akşam