Ekonomi

Kırmızı et fiyatları için kritik uyarı… “Ramazan fırsatçıları harekete geçmeden önlem alın!”

Ramazan öncesinde fırsatçıların gıda fiyatları ve özellikle kırmızı ete fahiş zam yapma ihtimaline karşı önemli uyarı sektörün yetkili isminden geldi: "Fırsatçılar iş başında, önlem alın!" Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kala gıda fiyatlarına fahiş zamlar gelmesi olasılığı vatandaşları tedirgin ederken, önemli bir uyarı da kırmızı et için geldi

Fırsatçılar ne deprem gibi tüm ülkeyi yasa boğan afetleri, ne de Ramazan ayı gibi kutsal ayları dinlemiyor ve haksız kârlar elde etmek için her imkânı değerlendiriyor. Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kala gıda fiyatlarına fahiş zamlar gelmesi olasılığı vatandaşları tedirgin ederken, önemli bir uyarı da kırmızı et için geldi.

Ramazan öncesinde kırmızı et arzına ilişkin sıkıntı olup olmadığı merak konusu olurken, kırmızı ette arz sıkıntısı bulunmadığını vurgulayan Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Çelik, "Fiyatları yükseltmek isteyen fırsatçılara karşı önlem alınması gerekiyor" uyarısını yaptı.

 

Ramazan öncesi kırmızı et tüketimi ve fiyatlarına yönelik açıklamalar yapan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen çiftçilerin bir yandan yaralarını sarmaya gayret gösterirken, öte yandan üretime de devam etmeye çalıştıklarını belirtti.

ARZ SIKINTISI YOK, AMA FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

Türkiye'de kırmızı et üretiminin 2021 yılında 2 milyon ton civarında olduğuna vurgu yapan Çelik,  bu üretimde küçükbaş hayvancılığın payının yüzde 25 civarında olduğunu kaydetti.  Hayvan varlığında geçen yıl bir miktar azalma meydana geldiği bilgisini veren Çelik, "2022 yılında girdi maliyetlerinde yüzde 100'den fazla artış gözlendi. Yaklaşan ramazan ayından evvel kırmızı et arzında bir sıkıntı görmüyoruz. Ramazanda tüketim bir miktar yükselir. Fiyatlarda bu dönemde Ramazandan bağımsız bir artış meydana geldi. Ramazan ayında hemen her ürüne zam yapan fırsatçılar bulunuyor. Ramazanda arz sıkıntısı bulunmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı da önlem alınması gerekiyor."

 

FİYATLARI YÜKSELTEN ÜRETİCİ DEĞİL FIRSATÇILAR

Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışta yetiştiricilerin bir etkisi olmadığına işaret eden Çelik, "Yetiştirdiği üründen kazanç sağlaması gereken yetiştiricilerimizin ayakta zor durabildiklerini ve yeterli geliri elde edemedikleri gerçeğini hepimiz görüyoruz. Dolayısıyla et fiyatlarını yükselten aracılar, tedarikçiler, ve fırsatçılardır. Bunlar yetiştiricilerimizin emeklerini ranta çevirirken tüketicileri de mağdur etmektedirler” şeklinde konuştu.

 

FİYAT İSTİKRARI İÇİN HAYVANCILIK GELİŞTİRİLMELİ

Fırsatçıların depremi de bahane ettiklerini hatırlatan Çelik, afetin kırmızı et fiyatlarının artışına bir gerekçe gösterilemeyeceğini dile getirdi.

Bu konuda en iyi çarenin küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi olduğuna vurgu yapan Çelik, “Bu nedenle küçük aile işletmelerinin sektörümüzün omurgası olduğunu ve desteklerden mahrum bırakılamayacağını her fırsatta söylüyoruz. Kırmızı ette fiyat istikrarı için küçükbaş hayvancılık geliştirilmeli” diye konuştu.

Ramazan pidesi hem küçüldü hem zamlandı! Fiyatı duyan donakalıyor!

Yapı Kredi az önce açıkladı… EYT’lilere promosyon müjdesi! 8.500 TL ödenecek!

Dikkat, son günler… Akbank’tan dev kampanya! Başvuru yapana 1.000 TL hediye!