Ekonomi

Kırmızı et fiyatları yine arttı!

Geçtiğimiz hafta kırmızı et fiyatlarında yaşanan düşüş, dün yapılan kesimlerle yeniden artışa geçti. İşte detaylar... İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, geçtiğimiz haftadan bu yana karkas etin kilogram fiyatında 20 TL düşüş yaşandığını, fakat dün yapılan kesimlerle 5 TL zam geldiğini ifade etti

Son bir hafta gerilemeye başlayan kırmızı et fiyatları dün yapılan kesimlerle yine artışa geçti. 

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, geçtiğimiz haftadan bu yana karkas etin kilogram fiyatında 20 TL düşüş yaşandığını, fakat dün yapılan kesimlerle 5 TL zam geldiğini ifade etti.

İşte İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi'nin konuya ilişkin değerlendirmeleri...

Ekonomim'den Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, geçtiğimiz hafta kırmızı ette yaşanan gerileme, dün yapılan kesimlerle yeniden artışa geçti. 

Serbest piyasada karkas etin kilogramı fiyatı 240 TL'ye kadar artarken, geçen pazartesi kesimhanelerde fiyatlar 20 TL gerileyerek 220 TL'ye kadar geriledi. Dün yapılan kesimlerle ise etin kilogramına 5 TL zam yapıldı.

Karkas etin bölgelere göre fiyatının değişiklik gösterdiğini belirten İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, “Kırmızı et fiyatları son bir haftada 20 Türk Lirası gerilediğini ve bu düşüşün nedenin hem iş yokluğun hem de Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) zincir marketlere ve et sanayicilerine karkas et vermesinden kaynaklandığını vurguladı. Tüfekçi, "Bu çözüm et fiyatlarında geçici olarak görülüyor. Tüm bunlara rağmen dün etin kilosuna 5 lira zam geldi" dedi.

Aydın Tüfekçi, “Dün gelen zam öncesi Çanakkale tarafında karkas etin kilogramı 218 ile 220 TL arasında bulunuyordu. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ise karkas etin kilogram fiyatı 210 TL'ye kadar yer alıyordu. Bu fiyat farklılığı doğuda hayvan sayısının daha fazla olmasından kaynaklanıyor" şeklinde açıkladı.

İstanbul ilinde kasapların karkas etin kilosunu bölgelerden gelen ürünlere göre fiyatının 208 ile 220 TL arasında alım yaptığına dikkat çeken Aydın Tüfekçi, 10 gün öncesine kadar karkas ete haftada iki kez zam geldiğini vurgulayarak, “Şu anda ise haftada bir defa fiyat düşüş yaşanıyor." diye kaydetti.

REYONLARDA ETİKETLERE YANSIMIŞTI!

Aydın Tüfekçi, fiyat düşüşünün devam edip etmemesi için dün yapılan kesimler önemli olduğunu fakat fiyat düşüşünün devam etmediğini ve yeniden zam geldiğini söyledi.

Kıyma fiyatlarına da değinen Tüfekçi, "İstanbul’da şu an kasapların bulunduğu semte ve ilçeye göre farklılık göstermekle birlikte, kıymanın kilogram fiyatı 330 ile 380 TL arasında bulunuyor. Yine kuşbaşının fiyatı ise 340 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Karkas etin fiyatında yaşanan düşüş, reyonlarda etiketlere yansımıştı" dedi.

UKON’a GÖRE FİYATLARDA 15 LİRA GERİLEME VAR!

Kırmızı ette fiyat düşüşü Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) kombinalar ve kesimhanelere ait haftalık fiyatlarına da yansıdı. 

UKON’un 4 Mayıs tarihinde yayımlanan fiyatlara göre dana karkas kesim etin fiyatı 15,3 TL gerileyrek 209,4 TL oldu.

Kuzu karkas kesim etin fiyatı ise 8,9 TL düşerek 195,8 TL'ye geriledi. UKON tarafından yayınlanan karkas kesim fiyatlarına göre bir önceki hafta dana yağsız kesim ortalama fiyatı 224,74 TL yer alıyordu. Yine kuzu karkas kesim fiyatı ise 204,75 TL bandında bulunuyordu.

ABD'de üretici enflasyonu Nisan ayında beklentilerin altında geldi!

Muharrem İnce adaylıktan çekildi, borsa yüzde 6 yükseldi!