27 / 04 / 2024

Kırmızı ette fiyatlar yeniden yükseliyor! Bir haftada 15 TL zam geldi!

Kırmızı ette fiyatlar yeniden yükseliyor! Bir haftada 15 TL zam geldi!

Kırmızı et fiyatları kısa bir duraklamanın ardından tekrar yükselişe geçti. 45 gün önce 220 TL’ye kadar gerileyen karkas etin kilogramı, tekrar artarak ortalama 250 TL’yi aştı. Son bir haftada özellikle kuzu etindeki 15 TL’lik fiyat artışı yaşandı.



Et fiyatları tekrar artış trendine geçti. Son bir buçuk içinde fiyatı yeniden yükselmeye başlayan karkas et, bir hafta içinde 15 TL zamlandı. Ticaret Bakanlığı’nın Et ve Süt Kurumu’nun isteğin üzerine 2023 sonuna kadar 5 bin ton kuzu karkas etinin ihracatına verilen iznin iptaline karşın fiyatların artışı durmuyor. Son zamanlarda özellikle kuzu etindeki fiyat artışı yüzde 15’e buldu.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, kuzu karkas ete gelen zamlarla kalitesine göre ortalama fiyatın 245 TL ile 259 TL’ye yükseldiğini söyleyen İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, eylülün başında serbest piyasada kuzu karkas etin kilogram fiyatının 215 TL ile 225 TL bandında değiştiğini bildirdi.

Ete son 30 günde 35 TL zam geldiğini vurgulayan Tüfekçi, "Bugün kasaplarda kuzu kıymanın kilosu kalitesine göre 560 TL ile 620 TL bandında farklılık gösteriyor. Çanakkale civarında kesilen hayvanların eti yüzde 25 daha pahalı. Dana kıymanın kilosu da 420 TL ile 460 TL bandında değişiyor. Kuşbaşı da 430 ile 480 TL arasında farklılık gösteriyor” dedi.

 Kırmızı ette fiyatlar yeniden yükseliyor! Bir haftada 15 TL zam geldi!

BİR HAFTADA 15 LİRA ZAM GELDİ

Pazar günü gerçekleştirilen kesimlerde dana ve kuzu karkas etin fiyatının 5 TL daha arttığına vurgu yapan Tüfekçi, şu anda dana karkas etin fiyatı 240 TL ile 258 TL bandında değiştiğini açıkladı. Geçen hafta içinde de ete 10 TL zam geldiğini ifade eden Tüfekçi, son 7 günde etin 15 TL zamlandığını açıkladı.

Etin 45 gün önce 220 TL’ye kadar düştüğünü ve sonra tekrar tırmanışa geçtiğine dikkat çeken Tüfekçi, "Şu an besiciler sosyal medya platformlarında kendi aralarında ‘Dananızı kesmeyin. Karkas etin kilosunun daha da artacak şeklinde konuşuyorlar. Etin kilosu 300 TL olacak diye birbirine mesaj atıyorlar ve hayvanlarını kesmemelerini söylüyorlar. Bu yüzden mal almayan tüccarlar da zorlanıyor’’ ifadelerini kullandı.

Fiyatların böyle süreceğini kaydeden Tüfekçi, hayvanların şu anda daha yani ahıra girdiğini paylaştı. Tüfekçi, bununla beraber besi ve yem fiyatların arttığını söyledi.

 Kırmızı ette fiyatlar yeniden yükseliyor! Bir haftada 15 TL zam geldi!

‘’AİLE BESİCİLERİNE DÜVE VE YEM DESTEĞİ YAPILSIN’’

Fiyat artışının durması için çözümün yurt dışından düve getirilmesi ve köylüye yem desteğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Aydın Tüfekçi, "Çok acil olarak köylüye özellikle aile besicilerine yurt dışından düve getirip ve yem desteği verilerek hayvancılığın yeniden ayağa kaldırması gerekiyor. Diğer taraftan, destek konusunda hayvanını kesmiş fakat kulak küpesi elinde olanlar da bu destekten faydalanıyor. Bunu engellemek için İlçe Tarım Müdürlükleri ve muhtarlıklar ile beraber devamlı bir hayvan sayımı yapılması lazım” değerlendirmelerinde bulundu.

DANA KIYMA KASAPLARDA 500 LİRAYA YAKLAŞTI

Yurt dışından getirilen hayvanların yalnızca Et ve Süt Kurumu’nun kesim işlemini gerçekleştirdiğini ve zincir marketlere indirimli fiyattan verdiğini açıklayan Tüfekçi, "Serbest piyasada hâlihazırda dana karkasın kilosu 258 TL’ye mal oluyor. Tüm girdiler ilave edildiği zaman etin fiyatına yüzde 55 oranına yakın zam geliyor. Biga kesimi etin kıyma fiyatı 460 TL. Kalitesine göre 430 TL ve 420 TL bandında değişen fiyatlar da var. Öte yandan, 320, 330, 340 TL’ye et alıyorsanız araştırmanızı öneririm” diye konuştu.

Emekliye yüzde 39,61 zam! En düşük emekli maaşı 10 bin 470 TL olacak! İşte kuruş kuruş hesaplanan yeni zamlı maaşlar...

TL mevduat faizinde çok konuşulacak artış! Faizler yüzde 50’ye yaklaştı!

A101’den kahve tiryakilerine müjde! Kahve makinesi 499 TL’ye, kahve öğütücü 329 TL’ye elektrikli cezve 149 TL’ye düştü!


Geri Dön