Kırmızı ete şok zam! En ucuz etin kilosu kaç para oldu?
Sürekli artın fiyatlar nedeniyle vatandaşın artık yavaş yavaş sadece adını duyduğu kırmızı ete yılbaşından bu yana bir haftada üç kez gelen zamlarla en ucuz etin kilosu 200 liranın üstüne çıktı. Konuya ilişkin konuşan İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Tüfekçi, bu ay içinde karkas et ihtalatına başlanacağını duyurdu
Kırmızı et fiyatlarında yaşanan zamlarla, en ucuz etin fiyatı 200 TL’yi aştı. Konuya ilişkin konuşan İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Tüfekçi, bu ay içinde karkas et ihtalatına başlanacağını duyurdu..
Yeni yılın ilk günlerinde yapılan zamlarla en düşük etin kilogram fiyatı 200 liranın üstüne çıktı. 2023 senisinin ilk haftasında ete üç kez zam gelirken, İstanbul’daki kasaplarda kıyma 200, kuşbaşı 220, kuzu kemikli et ise 315 TL’ye yükseldi.
Ekonomi gazetesinden Mehmet Hanefi Gelel’e konuşan İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son bir ayda et fiyatlarına yüzde 30 zam geldiğini söyledi. Et fiyatının sadece yılbaşının ilk haftasında yüzde 15 zamlandığını belirten Tüfekçi, İstanbul’da kuzu karkas et fiyatının 135 ile 140 liraya dayandığı bilgisini verdi.
Dana karkas fiyatının 130 liraya dayandığını ve zamların devam ettiğini söyleyen Tüfekçi, gelen son zamlarla beraber kuzu eti toptan satış fiyatının 105 liradan 140 TL’ye, dana etinin ise 98 liradan 130 TL’ye yükseldiğini bildirdi.
“BALKANLARDAN KARKAS ET GELİYOR!”
Balkanlardan karkas et getirme kararı alındığı bilgisini de veren Tüfekçi, kısa bir zaman içerisinde karkas et ithalatının yapılacağını, bunun için anlaşmaların yapıldığını söyledi
MALİYETLER DÜŞMEZSE FİYATLAR İNMEZ
Tüfekçi, Et ve Süt Kurumu’nun arz talep meselesinden dolayı şu an perakende kasaba et vermediğini, fiyatların inmesi için için de üretim maliyetlerinin düşmesi gerektiğini söyledi.
ET SATIŞLARI YÜZDE 50 AZALDI!
Sürekli artan maliyetler nedeniyle dolayı birçok meslektaşının dükkanını kapattığını söyleyen Tüfekçi, eskisi gibi et tüketilmediğini ve satışların yüzde 50 düştüğünü bildirdi.
Tüfekçi, ortalama bir kasap dükkanına gelen elektrik faturasının 2 yıl önce 700 lira iken, şu anda 12 bin lirayı bulduğunu, 180 ila 200 liraya alınan streçin 700 liraya yükseldiğini hatırlatarak, sadece Kasım ayında İstanbul’da 38 kasabın kapanışına imza attığını söyledi.
CİĞERİN KİLOSU 200 TL OLDU!
Tüfekçi ayrıca, kuyruk yağı fiyatının 125 TL’ye, ciğerin toptan kilogram fiyatının ise 200 liraya yükseldiğini bildirdi.