Kent Haberleri

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun yaklaşması sebebiyle sektörün çıkmaza girdiğini ifade ederek “Fiyatlar orantısız yükselecek” şeklinde uyarı yaptı. Türkiye’nin hayvan açığını kapatmak amacıyla ilk etapta 15 milyar dolarlık ithalat yapılması gerektiğini vurgulayan Solakoğlu, et ve süt sektörüne ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun başlaması ile beraber et ve sütte fiyatların çok orantısız bir biçimde artacağının altını çizerek “Bu sektör artık büyük bir çıkmaza girdi ve yeni gelecek hükümet kucağında saatli bomba bulacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hayvan açığını kapatmak amacıyla ilk etapta 15 milyar dolarlık ithalat yapılması gerektiğini vurgulayan Solakoğlu, et ve süt sektörüne ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

KAPASİTE YÜZDE 25’E DÜŞTÜ

Son dört senedir süt fiyatları gıda enflasyonunun düşürülmesi amacıyla aşağıda tutuluyor. Uzun bir süredir üretici etten ve sütten gelir sağlayamıyor. Buradaki sorun şu: Anaç hayvan süt veren inektir ama süt gelir sağlamadığı için daha gaddarca ve normalin ötesinde bu hayvanlar kesime gidiyor. Dört senedir süt fiyatları üzerinde yapılan baskı yüzünden süt inekçiliğinden para kazanılmaması ineklerin hamile kalmayıp kesime gönderilmesine neden oldu. Geçen sene özellikle darbe çok ağır oldu ve artık bir süt üreticisi ürettiği her 1 litre sütten iki TL’ye yakın zarar eder hale geldi. Köylerde hayvan mevcudu fazlasıyla azaldı. Hem dişi hem besilik hayvan girişi en alt seviyeye indi.

İşte detaylar...

Üretici etten de zarar ediyor. Bu yüzden artık büyük endüstriyel işletmeler de aile çiftlikleri de artık yavru alıp beslememeye başladı. Büyük işletmelerde damların kullanılma kapasitesi yüzde 25 seviyelerine aile işletmelerinde yüzde 50 seviyesinin altına indirdi. Artık mezbahalar hayvan bulamaz hale geldi.

ÜRETİM DÜŞERKEN TÜKETİM NE DURUMDA?

Maalesef müthiş bir düşüş oldu ve hayvan mevcudundaki düşüş, tüketimdeki düşüşten daha yüksek oldu. Tüketim düşmesine karşın fiyatlar yükseldi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Şimdi yeni bir kriz kapıda ve et fiyatı da çok yüksek seyrediyor. 2022’de düşük seyretmesine karşın inekler kesildi. Şimdi et fiyatları yüksek gidiyor ve yine kesiliyor. Bir inek kesildiğinde yaklaşık 300 kilo kemikli et çıkar. Kilosu 200 TL ortalamadan satıldığı zaman çiftçi 60 bin TL topluyor. Faiz oranlarının yüzde 30 seviyelerinde olduğu yerde çiftçi ineği kestiği zaman ve bunu faize koyduğunda senede 20 bin TL kazanç elde edebilir. Diğer yandan, 12 liraya kadar çıkan çiğ sütün litresi 10 liraya kadar indi ve şu an çiftçi yüzde 20 kayıpta. Artık çiftçi şunu hesap ediyor: “İneği beslesem litresinde 1 lira kazansam senede maksimum 10 bin TL kazanırım” diyor. Bunun yanı sıra, yem ve çekeceği eziyet var. Riske almıyor ve ineği kesime gönderiyor.

14 Mayıs sonrası ekonomide neler olacak? Ünlü ekonomistin iki farklı senaryosunu duyunca ağzınız açık kalacak!

Zam yağmuru sonrası faturalardaki şikâyetler tam 4 kat arttı!

Dünyaca ünlü bankadan müşterilerine uyarı: ‘Seçim öncesi TL pozisyonlarını kapatın’