Kırsal dönüşüm hangi köylerde uygulanacak?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kırsal alanda yaşam kalitesini yükseltmek için kırsal dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda pilot köyler belirlendi...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kırsal alanda yaşam kalitesini yükseltmek için kırsal dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda pilot köyler belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kırsal dönüşüm kapsamında kamu tarafından üst yapı ve altyapılar planlanacak, bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ve alınacak ekonomik önlemler ile yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak. Bu tesislerin yapımının teşvik edilmesi ile kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik ve kültürel gelişmeleri sağlanarak, kırsaldan büyük kentlere göç engellenecek, hatta tam tersine süreç işleyecek, sosyal ve kültürel çatışmaların önüne geçilebilecek.
Bakanlık, en kısa sürede yapım aşamasına geçilecek köyleri belirleme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda belirlenen pilot köyler şöyle: "Kütahya-Arslanapa ilçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi). Kahramanmaraş-Göksu ilçesi -Gücüksu köyü (76 hak sahibi), Karaman-Merkez-Güldeıe köyü (79 hak sahibi)" Kureyşler ve Gücüksu köyünde hak sahipliği, yer seçimi. jeolojik-jeoteknik etütler, harita, imar planı, parselasyon çalışmaları tamamlanmış olup. arsa satışları yapıldı. Altyapı ve üstyapı proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu iki köyde yapım işlerine başlanabilmesi için beş aylık süre öngörülüyor. Giildere köyünde ise hak sahipliği ve yeni yerleşim için alan belirlendi ve Bakanlığa tahsisi istendi. Tahsisin alınması sonrası hızlı bir şekilde yapım aşamasına geçilecek. Bu işler için yedi aylık şiire öngörülüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce. "Proje kapsamında konutlar vatandaşlar tarafından seçilen yöresel projeler baz alınarak yapılacak. Bunun yanında bir adet köy konağı, köy meydanı ve çeşme bir adet. 200 ya da 300 kişilik cami, bir adet şadırvan, bin metrekarelik alana üstii kapalı bir adet pazaryeri, üç adet tandır evi muhtelif yerlere, içerisinde lavabo, traktör garajı olmak üzere müştemilat yapılacak" dedi. Bakan Güllüce, proje çalışmalarının en kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini vurguladı.
Ülke sınırları içerinde dönüşüme ihtiyacı olan köylerde projenin yaygınlaştırılmasının hedeflenmesinin yanı sıra yüzde 90'ı deprem riski altında yer alan ülkemizde riskli yapılar kapsamına girdiği veya riskli alanlarda bulunduğu teknik raporlarla tespit edilen yapıların yıkılıp yeni yerleşim alanlarında yeniden yapılması, kırsal alanlarda planlı.düzenli ve estetik yapıların yapılması hedefleniyor
Ankara Başkent