Kırsal dönüşümde kredi verilecek mi?
Kırsal alanlarda yer alan riskli binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesini amaçlayan kırsal dönüşüm için pilot köyler belirlendi. Peki, kırsal dönüşümde hak sahiplerine kredi verilecek mi?
Kırsal dönüşümde kredi verilecek mi?
Kırsal dönüşüm çalışmaları ile yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması hedefleniyor.
Kırsal alanlarda yer alan riskli binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesini amaçlayan kırsal dönüşüm için pilot köyler belirlendi. Pilot köylerde toplamda 212 hak sahibini ilgilendiren bu proje için detaylar belli olmaya başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin açıklamalarına göre başlatılacak kırsal dönüşüm projesi şu şekilde işleyecek;
"Köylerde yapılacak dönüşümün; o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.
Sadece binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. "
Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre, 2017 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde Köy Tasarım Rehberi hazırlanması hedefleniyor.
Peki, kırsal dönüşümde kredi verilecek mi?
"Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebilecek" şeklinde açıklama yapıldı.
Ayrıca; verilecek kredinin çerçevesi yönetmelikle düzenlenecek. İmar planı bulunmayan ve kırsal özelliğini koruyan parsellerde, ilgili idarenin izniyle taban alanı 50 metrekareyi geçmeyen bodrumu olmayan tek katlı ahşap muvakkat yapı izni verilebilecek.
Köylerde oluşturulan yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılacak.
Kırsal dönüşüm nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com