23 / 12 / 2024

Kırsal turizm tesisi nedir?

Kırsal turizm tesisi nedir?

Kırsal turizm tesisleri kapsamında; çiftlik evi-köy evi, dağ evi ve yayla evi bulunuyor. Peki, kırsal turizm tesisi nedir? İşte Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik esasları...



Kırsal turizm tesisi nedir?

Kırsal turizm tesisleri kapsamında; çiftlik evi-köy evi, dağ evi ve yayla evi bulunuyor. Çiftlik evi-köy evi; kırsal yaşantının sahnelenmesine olanak sağlayan en az beş odalı konaklama tesislere deniyor.


Yayla evi ise; Bakanlıkça geliştirilmeleri uygun görülen yerlerde bulunan, mevcut yayla evlerinin iyileştirilmesiyle turizme kazandırılan veya mevcut yayla evlerinin iç düzenlemesi esas alınarak yapılan veya Bakanlıkça belirlenecek örnek yayla evi yapı tiplerine göre inşa edilecek evler olarak nitelendiriliyor.


Dağ evi; kış sporları veya çim sporları yapmak ve doğa güzelliklerinden faydalanmak amacıyla çevresel açıdan sorumlu bir anlayışla işletilen konaklama tesisleri olarak karşımıza çıkıyor. 


Kırsal turizm tesisleri ile ilgili yasal esaslar, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik kapsamında açıklanıyor:


Kırsal Turizm Tesisleri


Çiftlik evi-köy evi

Tarım faaliyetlerinin, kırsal alanların doğal ve kültürel mirasının korunmasına önemli katkıları olduğu göz önünde bulundurularak, mevcut yapıların iyileştirmesi veya yeni yapıların mevcut dokunun iç düzenlemesi esas alınarak yapılmasını, bu sayede yatak kapasitesi oluşturulmasını ve turizmin gelişip genişleyebileceği ortamların çevresel açıdan güvence altına alınmasını hedefleyen; kırsal bölgelerde çiftlik organizasyonu amacıyla kurulmuş ve çiftlik üretimi ile birlikte turizm konaklama olanağı sağlayan, gelen müşterilerin de isterlerse çalışma programlarına katılabilecekleri, kırsal yaşantının sahnelenmesine olanak sağlayan en az beş odalı konaklama tesisleridir.


Klasik konaklama şekilleri yerine, gelen müşterilere bir çiftlik evi-köy evinde konaklama olanağı sunulması, yerel yiyecek ve içecek gibi denemeyi istediği yerel tüketim maddelerini kullanma olanağı sağlanması, bu olanakların aile işletmeciliği anlayışı çerçevesinde sunulması, tefriş ve dekorasyonunun özgün olduğu kadar malzemelerinin nitelikli olması da gerekir. Isıtma siteminin merkezi olması zorunluluğu aranmayan bu tesisler, ilave olarak aşağıdaki nitelikleri taşırlar:


a) Müşterilere yöreye özgü ve ev yapımı yiyecek ve içecek türlerinin sunulması,


b) Doğal ortamlardan görsel olarak da yararlanmayı sağlayan balkon, veranda ve teras gibi düzenlemeler,


c) Oturma salonunda şömine,


d) Kitap okuma ve dinlenme imkanı veren mahal düzenlemesi,


e) Tesis çevresindeki doğal ve kültürel değerler ile çevre korumasına yönelik genel bilgilendirme,


f) Her beş oda için bir adet ortak müşteri duş, tuvalet ve lavabo mahalli,


g)Personel için soyunma yeri, duş, tuvalet mahalli.


Yayla evi

Yayla evleri, Bakanlıkça geliştirilmeleri uygun görülen yerlerde bulunan, mevcut yayla evlerinin iyileştirilmesiyle turizme kazandırılan veya mevcut yayla evlerinin iç düzenlemesi esas alınarak yapılan veya Bakanlıkça belirlenecek örnek yayla evi yapı tiplerine göre inşa edilecek ünitelerde, müstakil veya toplu olarak hizmet verecek en az beş odalı konaklama tesisleridir. Bu tesislerde ortak yeme-içme ve dinlenme alanı, her beş oda için bir adet ortak müşteri duş, tuvalet ve lavabo mahalli, mutfak düzenlemesi,  ile personel için soyunma yeri, duş, tuvalet mahalli yapılır.


Tefriş ve dekorasyonunun özgün olduğu kadar malzemelerinin nitelikli olması da gerekir. Ekosistem ve doğal hayatın korunması ve geliştirilmesine yönelik kullanımlara yer verilerek yöresel yiyecek, el sanatları gibi folklorik değerlerin tanıtımına özen gösterilir.


Dağ evi

Dağ evi; kış sporları veya çim sporları yapmak ve doğa güzelliklerinden faydalanmak amacıyla çevresel açıdan sorumlu bir anlayışla işletilen asgari bir yıldızlı otel nitelikleri ile birlikte aşağıdaki nitelikleri taşıyan konaklama tesisleridir.


a) Girişte saçak düzenlemesi gibi doğa koşullarının getirdiği fiziksel güçlüklere karşı gerekli tedbirlerin alınması,


b) Kış veya çim sporlarına yönelik gerekli malzeme ve teçhizatın kiralanabilmesi imkanı ve bunların muhafazasına için depo ile bu sporların öğretilmesine yönelik en az bir adet sertifikalı eğitici personel,


c) Spor yaralanmalarına da yönelik ilk yardım araç ve gereçleri ile ilk yardım konusunda sertifikalı personel,


d) İkinci sınıf lokanta veya kafeterya,


e) Ranza sistemi olmaksızın odaların en fazla altı kişilik düzenlenebilmesi imkanı,


f) Oturma salonunda şömine,


g) Sauna veya hamam veya kapalı yüzme havuzu,


h) Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti,


ı) Yeterli çevre aydınlatması,


j) Bakı terası gibi manzara seyri amaçlı düzenleme,


k) Jeneratör.



Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön