03 / 05 / 2024

Kırşehir Cumhuriyet İlkokulu yeniden inşa edildi!

Kırşehir Cumhuriyet İlkokulu yeniden inşa edildi!

Kırşehir’de 1929 yılında eğitim ve öğretime açılan ve tarihi binasında binlerce başarılı öğrenci yetiştiren Cumhuriyet İlkokulu’nun 1985 yılında yıkılarak yenisinin yapıldı.



Uzun yıllar ilimize hizmet veren bu okul devletin çeşitli kademelerinde görev alan güzide evlatlar yetiştiren, ancak çevre alanda nüfusun hayli artması sonucu öğrenci kapasitesini karşılayamaz hale geldiği gerekçesiyle Aşıkpaşa Mahallesi’ndeki okul arsasına iki katlı 16 derslikli bina yapıldı ve 22.12.1983 tarihine öğretime açılmıştır. Bu okul da bir kaç yıl sonra yapılan bu binanın da ihtiyaca cevap verememesi sebebi ile 1929 yılında açılmış olan eski binanın yıkılması kararlaştırıldı.


Dönemin Kırşehir Valisi Fikret Güven’in yanlış bir kararıyla yıkılması kararlaştırılan ve o günkü rakamlarla 300 milyar lira keşif bedelle yaptırılan 4 katlı okul 1988 yılında eğitime açıldı. Tarihi Cumhuriyet İlkokulu’nun taş binası 1988 yılında yıkılarak sözde yenisi yapıldı. Ancak 26 yıl bile geçmeden depreme dayanıklılık testinden geçmeyince yıkım kararı alındı. Bu kararla yıkılması kararlaştırılan Cumhuriyet Okulu’nun B Blok binasında yıkım çalışmalarına başlandı. Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan ilimiz Kırşehir’de, 2007 Deprem Yönetmeliği’ne okullarda yapılan dayanıklılık testleri sonucu yenileme çalışmaları yapıldı ve Kırşehir’in köklü okullarından biri olan Cumhuriyet Okulu’nun 1988 yılında 4 katlı olarak yapılan B Blok binasında yıkıldı.


Şimdi Kırşehir İl Özel İdaresi ile Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklaşa bir çalışma yaparak Cumhuriyeti İlkokulu’nu yıkılan tarihi binasına özgü yeni proje hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığına 2016 yatırım programına teklif edildi. Kabul edilip ödenek ayrılması halinde Cumhuriyet İlkokulu tarihi projesine uygun bir şekilde yapılarak eğitim ve öğretime sunulacak.


Kırşehir Çiğdem


Geri Dön