Kırşehir Kalsit Ocağı Projesi'nde ÇED süreci başladı!
Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilene göre, Kırşehir Merkez Çayağzı Köyü Mevkii'nde yapılması planlanan Kalsit Ocağı Projesi ile ilgili ÇED süreci başlıyor.
Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden edinilen bilgilene göre, Kırşehir Merkez Çayağzı Köyü Mevkii'nde yapılması planlanan Kalsit Ocağı Projesi ile ilgili olarak Kırşehir Valiliği'ne sunulan dosya incelenerek uygun bulundu. Buna göre Kalsit Ocağı'nın durumu Çevresel Etki Yönetmeliği'nin (ÇED) 17. Maddesi doğrultusunda incelenerek projeye ilişkin ÇED süreci de başlamış oldu. Konu ile ilgili olarak Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü' nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türevsan Yapı tarafından; Kırşehir İli, Merkez İlçesi, Çayağzı Köyü Mevkii'ndeki saha içerisinde 22,99 hektarlık alanda Kalsit Ocağı projesinin yapılması planlanmaktadır.
Söz konusu sahada, kalsit işletmeciliği amacı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne II-A Grubu ruhsat müracaatı yapılmış ve 100 hektarlık alana yürürlük tarihi 09.07.2015 olan işletme ruhsatı alınmıştır.
Kalsit Ocağı'nda kalsit işletmeciliğine dönük faaliyette yapılan incelemeler sonucunda m üretilmeye değer kalsit rezervine rastlanmıştır. Sahada şuan ruhsat sahibi tarafından henüz üretime yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Kalsit Ocağı'nın bulunduğu İşletme Ruhsatlı sahadır ve 100 hektardan, çalışma (ÇED) alanı ise 22,99 hektardan meydana gelmektedir. Proje konusu Kalsit Ocağı'nda açık işletme yöntemiyle yılda 2.304.000 ton/yıl malzeme üretimi planlanmaktadır.
Önce cevher üzerindeki örtü tabakası, nebati kısım ekskavatör ile sıyrıldıktan sonra gerek iş makinaları ve gerekse patlatma gerekse yoluyla yerinden sökülen kalsit madeni proje sahasında herhangi bir kırma-eleme-yıkama işlemine tabii tutulmadan ocaktan tüvenan olarak satışa sunulacaktır.
Proje bedelinin belirlenmesi aşamasında; mühendislik hizmetleri (ÇED, GSM vb.) için 15 bin TL, şantiye amaçlı konteynır için 15 bin TL, makina-ekipman (2 adet ekskavatör, 1 adet lastik tekerlekli yükleyici (loader), 4 adet kamyon ve 1 adet sulama aracı 650 bin TL ve diğer beklenmeyen masraf kalemleri için 20 bin TL ön görülmüştür. Makinaekipmanların bir kısmı faaliyet sahibinin envanterinde mevcut olup, projede bu mevcut makine ekipmanlar da kullanılacaktır. Bu nedenle makine-ekipman bedeli 650 bin TL olarak ön görülmüştür''.
Kırşehir Çiğdem Gazetesi