Kırşehir'deki Ahi Çarşısı koruma altına alınmalı!
Kırşehir'deki Ahi Çarşısı, Cumhuriyet tarihinin ilk külliye projesi içerisinde bulunuyor.Arkeolog Mehmet Göktürk, Kırşehir'deki çarşının ilk modern alış-veriş merkezi olduğunu söyledi.
Cumhuriyet döneminin ilk alış-veriş merkezi olarak bilinen Kırşehir'deki Ahi Çarşısı, Cumhuriyet tarihinin ilk külliye projesi içerisinde yer alıyor.
Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Gurubu Başkanı Arkeolog Mehmet Göktürk, Kırşehir'de Cumhuriyet tarihinde yapılan çok katlı ilk modern alış-veriş merkezinin külliye projesi ile birlikte özünün korunması gerektiğini söyledi.
Binanın külliye projesi ile birlikte koruma altına alınmasına gerektiğini savunan Mehmet Göktürk, "Cumhuriyet tarihinde Kırşehir'de ilk kez çarşı nitelikli olarak inşa edilen bir yapıdır. Uzun uzun zaman ise Kırşehir'de bu nitelikte bir başka yapı inşa edilmemiştir. Kapalı çarşı düşüncesi ile 1970'li yılların başlarında şehrin esnaf ve sanatkarı bir araya getirme güçlü bir ticaret merkezi oluşturmak ve ticareti desteklemek için meydana gelmiş binanın koruma altında olması gerekir" dedi.
Ahi Evran Türbesi ve Zaviyesinin yanında olan özel bir alana inşa edilmiş binanın döneminde bilinçli bir yer seçimi ile yapıldığını belirten Mehmet Göktürk, "Bu bina gerek yer seçimi gerek esnaf tarafından bağımsız bir proje şeklinde yapılmış olması adının ahi çarşısı olması çevresinin de yol olarak seçilmesi ve düzenlenmesi ve özel tip proje ile inşa edilmesi Kırşehir'de ki ilk çok katlı çok dükkanlı alış-veriş merkezi olarak bu binanın kent tarihi, kültürü ve esnaflık hafızası için korunmasını gerekli kılmaktadır. Binanın iç ve dış bakımına özen gösterilmelidir. Mimarisi korunmalıdır" diye konuştu.
Belediye tarafından hazırlanan Ahi Külliye Projesinin geniş kapsamlı olduğunu ifade eden Mehmet Göktürk, "Proje içerisinde yer alan Ahi Çarşısı 1970'li yıllarda inşa edildi. Bu çarşı projenin de manasına büyük katkı sunacaktır. Eskiden yapılmış ve hayata geçmiş proje ile Belediyenin çağdaş ahi külliyesi projesi ile bir araya gelmesi mevcudun da manasını yükselteceğini düşünmekteyim" ifadelerini kullandı.
Çarşı esnafı ise yapılan Külliye projesini desteklerken çocukluk ve kalfalık dönemlerinin bu binada geçtiğini ve modern çağa uygun şekilde dönemin alışveriş merkezi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Çocukluk ve kalfalık dönemlerimiz bu çarşıda geçti. Günümüzün modern alış-veriş merkezleri düşünülerek 40 yıl önce yapılmış. Zamanın en güzel çarşılarından bir tanesi günümüz şartlarına göre ise demode kalmaktaydı. Belediye Başkanının söylemlerinden yola çıkarak beklentilere de cevap verilecek. 180 dükkan var ama çoğu kapatıldı. Çarşı adına layık bir çarşı, bir ticaret merkezi olarak yapıldı. Ahilik bölüşüm ortak yaşam ve emeğe saygıdır".
"Belediye 66 bin metrekarelik alan da kamulaştırma yapıyor"
Cumhuriyet Tarihinin ilk külliye projesi için Ahiliğin merkezi Kırşehir'de belediye tarafından 55 bin metrekarelik alan içerisinde kamulaştırma yapılıyor.
Siyasi kimliğini araç olarak gören ve hizmet etmeyi şiar edindiğini belirten Belediye Başkanı Cumhuriyet Tarihinin ilk alış-veriş merkezi ki hakkındaki görüşlerini, "Kentsel dönüşüm projesinde olduğu gibi külliye projemizde de kesinlikle çarşı esnafı mağdur edilmeyecek. Yeni yapılacak alan esnaf için Türkiye'de örnek olacak. Proje ile bölgenin doğal dengesi korunarak esnafın ahiliğin merkezinde çağa uygun bir alana sahip olacak.
55 bin metrekarelik alan içerisinde toplam inşaat alanı 36 bin metrekare olan külliye bünyesinde, Ahilik araştırma Kütüphanesi, Arasta/Bedesten, Ahilik ve Astronomi Müzesi, Usta ve Esnaf Odaları, Dükkanlar, Şadırvan, Sahne ve Tören Alanı, Butik Konaklama Tesisleri ve Yeme -İçme Mekanları ile Kırşehir'e yakışır, tamamen doğal ahşap ve kesme taşlarla oluşturularak Mevcut camii ve türbe yapısına da uygun ve yaraşır bir mimaride olacak" diyerek açıklamıştı.
Kırşehir Arena Gazetesi