Genel

Kış Uykusu filmi dünyaca ünlü turistik bölge Nevşehir'de çekildi!

Uluslararası düzeyde üne kavuşan filmi izleyenlerin görme fırsatı bulduğu Kapadokya' nın sakinleri, dijital olarak piyasaya sunulan filmi izlemek için sinema salonlarındaki teknolojik dönüşümün gerçekleşmesini bekleyecek...

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ödülünü kazanan ve çekimlerinin bir kısmının Kapadokya'ya yapıldığı "Kış Uykusu" filmi, dünyaca ünlü turistik bu bölgeyi içine alan Nevşehir'deki sinema salonlarında henüz gösterime giremedi.


Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi "Kış Uykusu", Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanmasının yanı sıra, Fibresci ödülüne de layık görüldü. İlk gösterimi festival kapsamında 16 Mayıs 2014'te yapılan film, yönetmenliğini Yılmaz Güney'in yaptığı "Yol" filminin ardından "Altın Palmiye" kazanan ikinci Türk filmi olarak tarihe geçti.


Yönetmen Ceylan'ın yapım şirketi NBC Film, Türkiye'den Zeynofilm, Almanya'dan Bredok Film Production ve Fransa'dan da Memento Films ortak yapımı olarak, çekimleri kış mevsiminde iki ay boyunca Kapadokya'da, sonrasındaki dört hafta boyunca da İstanbul'daki stüdyoda gerçekleştirilen filmin galası, 12 Haziran'da Kanyon Cinemaximum'da film ekibinin yanı sıra birçok ünlü ismin katılımıyla gerçekleşti.


- Kapadokyalıların şanssızlığı


Türkiye'deki uygun sinema salonlarında 13 Haziran'da gösterime giren ve konusu gereği Kapadokya'nın güzelliğini dünyadaki sinemaseverlere sunan film, bölge sakinleri tarafından henüz görülemedi. 


Peribacaları ve balon turizmiyle ünlü, her yıl çok çok sayıda ziyaretçisi olan Kapadokya'nın büyülü atmosferini gözler önüne seren filmi görmek için aylardır talepte bulunan bölge sakinleri, Nevşehir'deki iki sinema salonunun da teknolojik dönüşümünü beklemek zorunda.


Analog film gösterimi yapan Forum Sinemapink ile Ürgüp Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki sinema salonları, son zamanlarda diğer filmlerde olduğu gibi dijital olarak gösterime giren Kış Uykusu'nu perdeleyecek teknolojiye henüz sahip değil. Gösterime girmesinin üzerinden neredeyse 5 ay geçmesine rağmen, kendi bölgelerinde çekilen filmi izleyemeyen Nevşehirliler de "Kış Uykusu"nu görmek için sabırsız.


AA muhabirinin görüştüğü Nevşehir'deki bir sinema yetkilisi, salonlarında dijital film gösterme imkanlarının bulunmadığını ve salonda tadilat yapma fikirlerinin olduğunu belirterek, teknolojik dönüşümün sağlanmasının ardından, ne kadar zaman geçmiş olursa olsun Kış Uykusu'nu, Kapadokyalılarla buluşturacaklarını ifade etti.


- Kapadokya fotoğraflarından sergi açmıştı


Emekli bir oyuncunun, aktörlüğü bıraktıktan sonra orta Anadolu'da (Uçhisar) kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirmesini konu alan, başrollerini Haluk Bilginer, Demek Akbağ ve Melisa Sözen'in paylaştığı film, gösterime girdiği ilk hafta 88 bin 694 kişi tarafından izlendi ve 1 milyon 6 bin 870 lira gişe hasılatı elde etti. 3 saat 16 dakikalık süresiyle Nuri Bilge Ceylan'ın bugüne dek çektiği en uzun film olma özelliğine sahip Kış Uykusu, gösterime giren diğer filmleri arasında ilk bir haftadaki izleyici sayısıyla kendi rekorunu da kırdı.


Filmi, 13 Haziran'dan bu yana 304 bin 782 kişi izlerken, 3 milyon 577 bin 811 lira hasılat elde etti. 


Daha önce Cannes Film Festivali'nde Fibresci ödülü kazanan 2006 yapımı "İklimler" filmi için Kapadokya'da mekan araştırması yapan yönetmen, bir süre kaldığı Kapadokya'da çektiği fotoğraflardan "Turkey Cinemascope" isimli bir sergi açmıştı. 


AA