Kısa süreli kira sözleşmelerinde kritik detay! Uzmanı açıkladı…
Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kriz büyürken, çözüm yolu olarak kısa süreli oturma sözleşmeleri gündeme geldi. Av. Elvan Kakıcı Şimşek, mülk sahibinin haklı bir gerekçesi olmadığı takdirde bu tür sözleşmelerin geçerliliğinin bulunmadığını söyledi.
Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunlara her gün yenisi eklenirken yeni çözüm yolları gündeme geliyor. Uzun tahliye ve dava süreçleri nedeniyle mağdur olan ev sahipleri evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermeyi tercih ediyor. Yeni çözüm yolu olarak görülen kısa süreli oturma sözleşmelerini değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin geçici kullanıma özgülenmemesi şartıyla 1 yıldan ya da 1 yıldan kısa süreli yapılması olarak yapılmasının mümkün olduğunu belirtti.
ON YILDAN ÖNCE SÖZLEŞMEYİ FESHEDEMEZ!
Kısa süreli kira sözleşmelerinin sözleşmenin yenilenmesi konusunda bazı karışıklıklarını da beraberinde getirdiğini ifade den Şimşek, “Konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. (Türk Borçlar Kanunu 347’inci madde). Kira sözleşmesi ister 1 aylık ister 6 aylık ya da 5 yıllık yapılmış olsun belirli süreli sözleşmedir. Böyle bir durumda kira sözleşmesinin süresi bitse dahi kiracı sözleşmeyi devam ettirmek istediği takdirde; sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacaktır. Kiraya veren, on yıllık uzama süresi dolmadıkça süreye dayanarak sözleşmeyi feshedemez” diye konuştu.
Av. Elvan Kakıcı Şimşek konuyla ilgili en çok merak edilen soruları cevapladı.
1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE NE OLUR?
1 yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.
EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARMAK İSTİYORSA NE YAPMALIDIR?
1 yıllık kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibi, ancak Kanun’un kendisine sağladığı temel tahliye nedenlerinin birinin varlığı halinde hukuki süreci başlatarak kiracısının tahliyesi için dava açabilir. Sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.
Sözleşmenin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmiyor
Özetlemek gerekirse; Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin geçici kullanıma özgülenmemesi şartıyla yapılan 1 yıl ya da 1 yıldan kısa süreli kira sözleşmeleri kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.
MÜLK SAHİBİ GENEL FESİH HAKKINI KULLANARAK DAVA AÇABİLİR
Yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa dahi; belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. Kiralayanın, genel fesih hakkını kullanarak dava açması mümkündür.
6 AYDAN KISA SÜRELİ KİRALAMALARDA DURUM NEDİR?
Geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazlarda 6 aydan kısa sürei kiralamalarla ilgili de bilgi aktaran Av. Şimşek, “Yazlık, otel odası, motel, pansiyon ve bunlara benzer yerler geçici kullanıma özgülenmiş taşınmaz sayılacaktır. Bu taşınmazların 6 ay ve daha kısa süreli kiralanmalarında “Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmeleri”ne ilişkin hükümler uygulanmaz. Kira hukukunun genel hükümleri uygulama alanı bulacaktır.Bu nedenle geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay veya daha kısa süreli kiralanmalarında; sözleşme 1 yıl süreyle yenilenmez. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa dahi; belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. Genel fesih hakkı kullanılarak dava açılması mümkündür.
TOKİ’den konut teslimi bekleyenlere Kasım 2024 müjdesi!
2024'te asgari ücretli 12 ay çalışmasına rağmen ocak satın alma gücüne göre 8 ay maaş almış olacak!
|
Yatırımlar, İzmir’in kuzey aksına kayıyor