Kişi başına düzen arazi miktarı azalıyor: Çiftçilerin tarım arazilerine kurulan hobi bahçeleri ile başı dertte!
ZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye'nin toplam arazi miktarının 23,9 milyon hektara gerilediğine, kişi başına düzen arazi miktarı azaldığına dikkat çekti. İşte ayrıntılar...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı dolayısıyla bir yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, söz konusu açıklamasında, her sene Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiği 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün, Toprak Bayramı olarak kutlandığını dile getirdi.
Toprağı korumanın gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli armağan olduğuna dikkat çeken Şemsi Bayraktar, "Binlerce hatta milyonlarca senede oluşan toprak, sadece çiftçilerimiz için değil, tüm insanlık için, en önemlisi de geleceğimiz için değerli hazinemizdir. Bu bilinçle 7'den 70'e herkes toprağı korumak amacıyla elinden geleni yapmalıdır" ifadelerini kullandı.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkede tarım arazilerinin senden seneye azaldığını vurguladı ve Türkiye'nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarının son 20 yılda 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara gerilediğinin altını çizdi.
Şemsi Bayraktar, son zamanlarda atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılmasının yanı sıra tarım arazilerinin korunması için birçok çalışma yapıldığını, kanunlar çıkarıldığını belirtti.
Bayraktar, konuya ilişkin "Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması, miras yoluyla arazilerinin bölünmesinin engellenmesi gibi uygulamalarla 2019'da 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanı 2023'te yüzde 3,6 artarak 23 milyon 942 bin hektarı buldu" açıklamasnı yaptı.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ARAZİ, ARTAN NÜFUS KARŞISINDA GERİLİYOR
Bayraktar, tarımsal üretim yapılan tarım arazilerinin artığına fakat bu artışın ülkede hızla tırmanan nüfus karşısında halen yetersiz kaldığına dikkat çekti. Artan nüfusla beraber kişi başına düşen arazi miktarının azalmayı sürdürdüğünü belirten Bayraktar, şunları söyledi:
"Bu amaçla tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kesinlikle engellenmelidir. Kara yollarını ve şehirlerin gelişimini projelendirirken, verimli tarım arazileri yerine tarıma elverişli olmayan, daha verimsiz arazilerin kullanılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin verilmemesi, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmaması gerekiyor. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerimizi kullanmamalı, meyve ağaçlarını, zeytinlikleri kesip yazlıklar yapılmamalıdır."
Bayraktar, ayrıca, çiftçilerin son senelerde tarım arazilerinin aralarına kurulan hobi bahçeleri ile baş etmeye çalıştığını dile getirdi ve toprağın hobi bahçelerine heba edilebilecek bir sermaye olmadığına dikkat çekti.
9 maddede kiracı tahliye sebepleri! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!
Depremzedelere bayram sonrası için kalıcı konut müjdesi! AFAD açıkladı!
İzmir'de 6 konut ile Malatya'da 7 arsa satılıyor! Arsa ve ev alacaklar hemen bu tarihlere bakın!